Britisk politiker i livsfare: »Alt jeg hørte var et skrig og så et skud«

Den 41-årige kvinde Jo Cox, medlem af det britiske parlament og Labour-politiker, er blevet skudt ned i byen Birstall i det nordlige England. Motivet er endnu uvist.

Den 41- årige britiske parlamentariker Jo Cox er død. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT

»Jeg var inde i butikken, og alt, jeg hørte, var et skrig og så et skud.«

Sådan lyder det fra en butiksejer i den engelske by Bristall tæt på det sted, hvor den engelske politiker Jo Cox over middag ifølge flere britiske medier er blevet stukket ned og skudt.

Øjenvidnet siger til The Guardian, at det så ud til, at gerningsmanden ventede på politikeren uden for byens bibliotek.

Skyderiet og knivstikkeriet fandt sted ikke langt fra hendes kontor i byen Birstall i det nordlige England. Kort efter blev hun fløjet på hospitalet og hendes tilstand vurderes nu som kritisk.

Ifølge en række øjenvidneberetninger er der tale om et særdeles brutalt angreb på den 41-årige politiker.

Et øjenvidne fortæller ifølge BBC til mediet Press Association, at en mand med baseball-kasket »pludselig hev en pistol frem fra sin taske«

»Han kæmpede og sloges med hende og derefter gik pistolen af to gange og så faldt han mellem to biler, og jeg kom og så hende blødende på jorden.«

Ifølge engelske medier er en 52-årig mand nu anholdt i forbindelse med skyderiet.

Herunder ses billeder fra en af BBCs lokalredaktioner, der angiveligt viser den anholdte mand:

Endnu et øjenvidne fortæller til BBC, at der var et skænderi mellem Jo Cox og en mand med en pistol. Ifølge vidnet gik den bevæbnede mand bevidst efter den 41-årige politiker.

»Han skød kvinden én gang, og så skød han hende igen, han faldt ned på jorden,« fortæller vidnet, der forklarer, at gerningsmanden også skød hende en tredje gang i ansigtsregionen.

Herefter prøvede en person at tage fat i gerningsmanden, forklarer vidnet, hvorefter gerningsmanden stak Jo Cox adskillige gange med en kniv.

Det er endnu uvist, hvad gerningsmandens motiv har været - og dermed også om det er politisk motiveret her en uge før, at briterne skal stemme om Storbritanniens EU-medlemsskab.

Lige nu undersøger politiet ifølge Guardian påstande om, at gerningsmanden råbte »Britain First« umiddelbart før angrebet på Jo Cox. Det kan være en reference til det højre-orienterede og nationalistiske politiske parti af samme navn.

»Han råbte 'Britain First', da han udførte det, og da han blev arresteret,« lyder det ifølge Guardian fra et øjenvidne.

Efter meldingerne om skyderiet og knivstikkeriet mod den 41-årige kvinde, der er mor til to børn, har den engelske premierminister David Cameron samt en lang række andre britiske politikere de seneste timer udtrykt stor sorg og bekymring over skyderiet.