Britisk politi indrømmer ansvar for falsk far til aktivists søn

En kvinde har modtaget en millionerstatning, fordi politiagent foregav kærlighed og gjorde hende gravid, men i virkeligheden bare var på arbejde og forsvandt sporløst, da han var færdig med at udspionere dyreaktivistgruppen.

Scotland Yard, hvis skilt her spejler sig i hovedindgangen til Londons Metropolitan Police, fandt i 1980erne »Animal Liberation Front« så farlig, at blandt andre den daværende politiagent Bob Lambert blev sat til at infiltrere gruppen. Det gjorde Lambert så helhjertet, at han, inden han blev trukket ud af missionen, blev far til et af gruppemedlemmernes børn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Winning/Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: For en britisk kvinde blev visheden om sin egen skæbne det værste. I mange år havde hun levet i uvished om faren til hendes søn, der var forsvundet sporløst. Fredag fik kvinden tildelt lige over fire millioner kroner i et forlig med britisk politi som erstatning for, at en politiagent for to årtier siden foregav at være hendes kæreste og gjorde hende gravid.

»Jeg var udsat for en spion, der blev betalt af regeringen for at udspionere mig i en sådan grad, at han overværede min fødsel, så han kunne se hver en del af det mest intime af mig. Han var ved siden af mig gennem 14 timer under fødslen. Hvordan rapporterede han det tilbage?,« lyder spørgsmålet fra kvinden, der har udtalt sig til The Guardian og BBC, men ønsker at forblive anonym.

Hendes spørgsmål bliver måske besvaret i den undersøgelse om politiagenters infiltrering af politiske aktivistgrupper, som det britiske indenrigsministerium vil gennemføre. Kvinden fortæller, at manden »Bob« var hendes første kærlighed, som hun mødte i 1984. Begge var involveret i det radikale miljø for dyrerettighedsaktivister, og for den 22-årige kvinde var det ægte kærlighed. Hun blev gravid og fødte deres søn. For Bob kan man ikke vide, om der var følelser involveret. Men det er et faktum, at han var på arbejde.

Når han forlod kvinden og sønnen, tog han hjem til sin rigtige familie med hustru og to børn. To år efter fødslen forsvandt Bob for altid med en forklaring om, at politiet var i hælene på ham på grund af aktivistarbejdet.

»Hele ens forandring fra at gå fra at være en pige til at blive en kvinde, din første kærlighed, din første graviditet, den første fødsel, at blive mor, folk har alle de minder.

Flere kvinder udsat for samme nummer

Men mine er ødelagt. Jeg har dem ikke, og fundamentet er bygget i sand. Det er ikke ægte. Intet i de seneste 30 år af mit liv har været ægte,« siger kvinden.

Efter Bob var blevet taget af sin opgave, blev han forfremmet inden for den særligt hemmelige afdeling. Senere forlod han politiet og indledte en akademisk karriere, hvor han blev genkendt af nogle aktivister. Kvinden læste om ham i en avis. Hun blev dybt traumatiseret over at opdage sandheden og har fået psykologhjælp. Den voksne søn har taget kontakt til faren, og kvinden har accepteret, at de er kommet godt ud af det med hinanden. Men politiet afviste gennem to år at udtale sig om den særlige politienhed og arten af politiagenternes opgaver, selv efter at faren i medierne havde indrømmet sin fortid.

Flere britiske kvinder har været udsat for det samme som den anonyme kvinde med falske »kærester«, og omkring ti kvinder har rejst sager om erstatning for følelsesmæssige traumer, som politiet hidtil har afvist. Politichefer har sagt, at politiagenterne ikke havde lov til at indlede seksuelle forhold til de personer, som de skulle udspionere. Undersøgelsen kan måske give svar på, hvordan de forhold så kunne stå på i årevis, være kendt i aktivistmiljøet og endda resultere i en fødsel, hvor det i tilfældet med kvindens søn ikke lykkedes myndighederne at opspore Bob, da hendes nye mand ville adoptere.

The Guardian og BBC har uden held forsøgt at kontakte faren, der faktisk hedder Bob, men med efternavnet Lambert, som kvinden ikke kendte. Han har tidligere sagt, at han fortryder og har begået »nogle alvorlige fejltagelser«, og at han gerne vil undskylde og forklare.

»Jeg ved ikke, om han blev betalt overtidsbetaling for at være med mig under de 14 timers fødsel, hvor vi fik vores søn. Jeg føler mig misbrugt,« siger kvinden.