Britisk politi forfølger lægesporet

Fem ud af otte anholdte i den aktuelle britiske terrorefterforskning er læger. Også de tre sidste har forbindelser til hospitalsverden.

BRUXELLES: Alle otte personer, der nu er anholdt i forbindelse med fejlslagne terrorangreb i London fredag og i Glasgow lørdag, har eller har haft job i det offentlige britiske sundhedssystem. Fem er uddannede læger, to er lægestuderende og den sidste hustruen til en af lægerne - er laborant.

Nyt mønster
Antiterror-eksperter siger til nyhedsbureauet Reuters, at netop dette faktum synes at stå helt i modstrid med mønsteret fra attentaterne i sommeren 2005.

Dengang var der tale om relativt uuddannede unge mænd, som næsten alle havde relationer til Pakistan. I den aktuelle sag er der ingen forbindelser til Pakistan, men derimod til Indien og lande i Mellemøsten som Jordan og Saudi-Arabien.

En britisk sikkerhedskilde sagde i går til Reuters, at det ville være spekulativt at tro, at de udenlandske læger skulle have udgjort en slags sovende Al Qaeda-celle, som skulle være blevet smuglet ind i landet under dække af deres profession.

Det var dog ikke desto mindre netop, hvad den britiske offentlighed gjorde i går.

40 pct. af lægerne i det offentlige britiske sundhedsvæsen 128.000 personer er uddannet i udlandet. Og de får arbejds- og opholdstilladelse i henhold til særlige regler for højt uddannede indvandrere. Således er der næsten 2.000 irakiske læger på britiske hospitaler.

De otte anholdte har alle arbejdet på hospitaler i Skotland og i omegnen af Liverpool i det nordlige England, og de har alle opholdt sig relativ kort tid i Storbritannien.

Ind på eget sygehus
Den seneste anholdelse fandt sted så langt væk som i Brisbane, Australien, hvor lokalt politi på britisk foranledning anholdt en 26-årig indisk læge, der har arbejdet sammen med en af de andre anholdte på et hospital i nærheden af Liverpool. Manden var ved at forlade Australien på en enkeltbillet til Indien, hvor hans familie er bosat.

Seks af de otte anholdte blev i går samlet i London, mens en syvende fortsat er indlagt på et hospital i Glasgow med alvorlige forbrændinger, efter at han lørdagsforsøgte at køre en bil fyldt med gasflasker ind i lufthavnsbygningen i den skotske by. Manden er i øvrigt indlagt på det hospital, hvor han arbejde før angrebet.

Ros fra muslimer
Terroralarmen i Storbritannien førte i øvrigt i går til større politiaktioner i både England og Skotland. I Europas travleste lufthavn, London Heathrow, blev større områder evakueret på grund af opdagelsen af en mistænkelig pakke. Både i lufthavnen og to steder i Glasgow i Skotland udførte politiet kontrollerede sprængninger af mistænkelige genstande.

Muslimske ledere roste i går den britiske regerings håndtering af sagen, og man erkendte, at der eksisterer et problem med ekstremisme i visse muslimske kredse.

»De, der engagerer sig i sådanne morderiske forehavender, er fjender af alle, muslimer og ikke-muslimer,« sagde Muhammad Abdul Bari, formanden for Det Muslimske Råd i Storbritannien.