Britisk parlament indleder debat om snarligt valg

En afstemning i parlamentet om kort tid, ventes at føre til udskrivning af det valg, som Theresa May ønsker.

Den britiske premierminister, Theresa May, siger i en appel til det britiske parlaments medlemmer, at de bør stemme for et parlamentsvalg 8. juni, da det vil være det rigtige og det mest ansvarlige. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY RAIN

Den britiske premierminister, Theresa May, siger i en appel til det britiske parlaments medlemmer, at de bør stemme for et parlamentsvalg 8. juni, da det vil være det rigtige og det mest ansvarlige.

En afstemning, der ventes at blive gennemført om kort tid, ventes at føre til udskrivning af det valg, som Theresa May ønsker.

Det lille parti De Liberale Demokrater håber at blive styrket ved valget, og det ventes fremover at blive et hjemsted for britiske EU-tilhængere.

Arbejderpartiet Labour er i en svagere position, da partiet er stærkt splittet under Jeremy Corbyns ledelse.

Mange iagttagere siger, at partiet vil tabe terræn, og at Corbyn formentligt vil blive tvunget til at træde tilbage, hvis hans parti taber stort.

Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, siger i en udmelding om det kommende valg, at det er afgørende for skotternes fremtid.

»Hvis SNP vinder dette valg i Skotland, og de konservative ikke gør, så vil Theresa Mays forsøg på at blokere for vores mandat, til at give den skotske befolkning et valg om deres egen fremtid, smuldre,« siger Sturgeon, som leder den skotske regering.

Sturgeon har krævet en ny folkeafstemning om Skotlands uafhængighed, hvis May agter at forlade EU's indre marked.

»Dette valg vil i høj grad være et valg om, hvilket land vi ønsker, at Skotland skal være, og om hvem som skal bestemme den fremtidige retning for Skotland,« sagde hun, da May tirsdag havde meddelt, at hun ønsker et valg den 8.

Skotland havde i 2014 en folkeafstemning om uafhængighed. Her sagde 55 procent ja til at forblive i den britiske union.

Men Sturgeon siger, at forudsætningen for et ja dengang var, at Storbritannien ville forblive en del af EU. Forudsætningen vil derfor være helt anderledes ved en ny folkeafstemning.