Britisk par ramt af samme gift som russisk eksspion

En mand og kvinde fra England er i kritisk tilstand efter at have været udsat for stoffet Novichok. Der er tale om en hændelse i samme område, hvor en russiske spion og hans datter blev forgiftet med samme gift i foråret.

Efter en russisk eks-agent og hans datter i foråret blev forgiftet med nervegas i den engelske by Salisbury har endnu en hændelse fundet sted i samme område. Politiet er ved at undersøge, om der igen er tale om en forgiftning med samme form for nervegas. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEOFF CADDICK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke mere end fire måneder siden, at en russisk eks-spion samt hans datter blev forgiftet med giften Novichok og fundet bevidstløse på en bænk i den sydengelske by Salisbury.

Dengang sagde ledende politifolk, at risikoen for, at andre ville blive forgiftet nær Salisbury, ikke var ret stor. Men nu er endnu et tilfælde opstået. Der er tale om en forgiftning af et britisk par, der lørdag aften blev bragt til et hospital i Salisbury i kritisk tilstand, efter de var blevet alvorligt syge. En ledende politimand udtaler, at det på nuværende tidspunkt ikke er klart, om der er tale om en forbrydelse.

Manden på 45 år og kvinden på 44 år blev fundet bevidstløse i et hus i Amesbury - der ligger nord for Salisbury - og omkring ti kilometer fra stedet, hvor den russiske spion, Sergej Skripal, og datteren, Yulia Skripal, blev forgiftet.

Det blev oprindeligt antaget, at parret havde fået en overdosis narkotika, men deres symptomer fik alarmklokkerne til at ringe hos både læger og politiet og førte til mistanke om endnu en nervegas-sag.

Sent onsdag aften bekræfter det britiske politi, at parret er blevet forgiften med Novichok, der er udviklet i Rusland.

Politiet sagde tidligere onsdag, at der på baggrund af den seneste hændelse er sat betjente fra antiterrornetværket på sagen sammen med kolleger fra politiet i Wiltshire, der dækker området med Amesbury og Salisbury.

Ifølge politiet er der intet er i de to ofres baggrund, der indikerer, at de kunne være mål for et attentat.

Det vides ikke, hvordan de to, der er kritisk tilstand, er kommet i kontakt med den russiske nervegift.

»Jeg forstår godt, at der vil være mange spørgsmål om en sammenhæng. Vi efterforsker alle spor i jagten på dem, der er ansvarlige for den barbariske handling.«

»Det er åbenlyst, at vi kigger på, om der er en sammenhæng. Men vi spekulerer ikke og vil ikke lave nogle antagelser,« siger chef for det britiske antiterrorpoliti Neil Basu på en pressekonference.

En talsmand for premierminister Theresa May sagde i eftermiddag, at sagen behandles med »største alvor«.

Først kvinden, så manden

Den britiske avis The Guardian skriver, at en mekaniker - der angiveligt skulle være ven til parret - havde fortalt, at han fredag aften var med parret i Salisbury tæt på nogle af de steder, der er forbundet med Skripal-sagen. En række af de besøgte steder er efterfølgende blevet afskærmet.

Eftersigende var kvinden den første, der pludselig fik voldsomme problemer med at trække vejret og blev derfor taget med til hospitalet. Her var manden stadig sammen med mekanikeren, hvor de efter noget tid ville tage sammen til hospitalet for at se til kvinden.

»Da vi gik op til hospitalet, begyndte han at svede. Hans t-shirt var gennemblødt. Han stod og rockede mod muren. Hans øjne var helt åbne og røde, og hans pupiller var helt små. Han talte usammenhængende, og det gik op for mig, at han hallucinerede. Han lavede underlige lyde og opførte sig som en zombie. Jeg ringede straks efter en ambulance. Først troede de, det var stoffer, men det ved de også nu, at det ikke var,« siger mekanikeren til The Guardian.

Public Health England oplyser, at man ikke mener, at der er en betydelig sundhedsrisiko for befolkningen i forbindelse med hændelsen.