Britisk opposition er på jagt efter nye skarpe profiler

Liberaldemokraterne har netop valgt en ny leder til at trække dem op fra det dybe hul, mens en venstreorienteret kandidat har medvind i Labours formandsopgør til stor fornøjelse for de Konservative.

Tim Farron skal som nyvalgt leder af de britiske Liberaldemokrater forsøge at genrejse partiet, der gennem fem år under Nick Cleggs formandskab var i regering, men blev decimeret næsten til ukendelighed ved valget i maj. Han har gjort det klart, at han ikke er centrumpolitiker, at han finder midtsøgende politik meningsløs. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Berlingske mødte Tim Farron under et besøg i Westminster inden det britiske parlamentsvalg i maj, udstrålede han al den optimisme og det gåpåmod, som et trængt parti har brug for.

»Jeg tror, at Liberaldemokraterne vil klare sig meget bedre, end meningsmålingerne tyder på. Der er mange stærke lokale kandidater,« sagde han med et stort smil.

Farron konstaterede, at det for én gangs skyld kunne være det traditionelle »tredje parti« i britisk politik, der ville nyde godt af det britiske valgsystem og vinde mandater i de enkelte kredse, selv om landsresultatet ville blive dårligt.

I sidste ende blev det på alle måder en partimæssig katastrofe for Liberaldemokraterne, der netop for første gang havde haft andel i regeringsmagten via fem år som koalitionspartner til Det Konservative Parti. Nu skal Farron som nyvalgt partileder trække det traditionelle »tredje parti« op ad det dybe hul, man er landet i med kun otte pladser i Underhuset efter at have mistet 48 mandater. Farron får god brug for optimismen, men hans fordel kan blive, at der er usædvanligt god plads på oppositionsfløjen i britisk politik i øjeblikket.

Labour er presset af et opslidende formandsopgør, hvor en kandidat fra partiets venstrefløj chokerer ved at buldre frem og begynder at ligne en seriøs kandidat, og UKIP har med partiets ene mandat en stemme i Westminster, men der er heftig intern debat i partiet om, hvordan den skal bruges.

Fornøjelsen er helt på den britiske regerings side i underhussalen med de grønne bænke. For få måneder siden talte mange i Storbritannien om, at David Camerons politiske karriere måske snart ville få en brat ende. I dag er den britiske premierministers største udfordrere egne, gnavne partifæller og de skotske nationalister, der sidder i et parlament, hvor de helst ikke vil høre til.

Farron er ingen centrumspolitiker

Liberaldemokraternes nye leder har siden sin udnævnelse tidligere på ugen gjort det klart, at partiet skal have et klart ståsted og ikke længere vil præsentere sig som den politiske faktor, der kan trække både de Konservative og Labour ind mod midten.

»Jeg synes, at det midtsøgende er meningsløst. Det er uinspirerende. Jeg er ikke en centrumspolitiker,« har Farron ifølge The Guardian udtalt.

I sin sejrstale efter formandsopgøret erklærede han, at Liberaldemokraterne er partiet, der ser »det bedste i folk – ikke det værste« og skal få det bedste frem i alle »uanset hvem vi er er, og hvad der er vores baggrund«.

Farron har tidligere gjort sig bemærket med særstandpunkter funderet i sin dybe kristne tro, og han undlod at stemme ved behandlingen af loven om homoseksuelle ægteskaber med begrundelse, at folk har ret til at tage et samvittighedsstandpunkt.

For en del af de græsrødder, der bragte ham til magten, har det spillet en stor rolle, at han ikke havde en ministerpost under i tidligere regering. Endnu vigtigere er det, at han stemte imod en forhøjelse af studieafgiften og dermed i modsætning til den daværende partiledelse holdt fast i det klare valgløfte til de – dengang – mange unge støtter.

I Labours langtrukne formandsopgør har Jeremy Corbyn fået uventet medvind trods sine klare outsiderrolle blandt de fire kandidater. Nye afstemningsregler kan blive en fordel for ham, og bekymringen begynder at melde sig blandt etablerede partifæller, der ellers har gjort sig klar til en ny højredrejning af partiet efter det seneste valgnederlag.

Cameron nyder ifølge The Independent situationen og gav ved et tilfældigt møde i Westminster Corbyn kampagneråd med på vejen, og den konservative avis The Daily Telegraph har skabt postyr med en artikel, hvor man opfordrer konservative til at melde sig ind i Labour og stemme på Corbyn. Valget af ny Labour-formand finder sted i september.