Britisk nej til EU står ministre frit for

David Cameron vil tillade EU-skeptiske ministre at anbefale et britisk farvel til EU. Alternativet kunne være åben krig blandt konservative.

Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA. »Der vil være en klar regeringsposition, men der vil være mulighed for, at ministre indtager en anderledes, personlig position og fortsat forbliver medlemmer af regeringen,« sagde premierminister David Cameron tirsdag under en EU-debat i det britiske underhus. En folkeafstemning om fortsat britisk medlemskab af EU ventes senere i år, og flere konservative ministre ventes at anbefale et nej
Læs mere
Fold sammen

LONDON: Det kan blive det punkt, som man i fremtiden altid vil vende tilbage til. Premierminister David Cameron sagde i Underhuset tirsdag, at ministrene i den britiske regering frit kan anbefale et ja eller nej til Storbritanniens fortsatte EU-medlemskab i den kommende folkeafstemning.

»Der vil være en klar regeringsposition, men der vil være mulighed for, at ministre indtager en anderledes, personlig position og fortsat forbliver medlemmer af regeringen,« sagde Cameron i en EU-debat.

På den ene side var beslutningen ventet. På den anden side er politiske analytikere fra højre til venstre enige om, at Cameron reelt ikke havde noget valg.

Den årelange splittelse over EU blandt konservative politikere er simpelthen for voldsom. Cameron håber på at få en »reformpakke« vedtaget under EU-topmødet i februar, og derefter kan der være lagt op til en EU-folkeafstemning i juni eller i juli.

Cameron kræver loyalitet af ministrene under sin EU-genforhandling, men derefter vil de stå frit. En »licens til borgerkrig« i partiet kaldte BBCs politiske chefreporter det. Daily Telegraph betegnede derimod Camerons afgørelse som »et taktisk mesterstykke«. Uanset, om det bliver et britisk ja eller nej til EU, vil analytikere i fremtiden kunne finde kimen til resultatet i den korte tale tirsdag i Underhuset.

Store profiler på modstandersiden

Alle forventer, at Cameron vil føre kampagne for et ja på baggrund af sine EU-forhandlinger. Hans manøvre kan tage noget af luften ud af EU-modstandernes kampagne med et signal om åbenhed og fairplay, men fremtrædende ministre i spidsen for nej-siden kan blive en alvorlig modstander.

Minister for velfærdsydelser Iain Duncan Smith, minister for Nordirland Theresa Villiers, og flertalsleder Chris Grayling, er ifølge Financial Times solidt plantet på den såkaldte »Brexit«-fløj og kunne overveje at trække sig ud af regeringen, hvis de blev tvunget til at bakke op om en fælles regeringsanbefaling af et ja. Endnu større fokus vil der være på fremtrædende ministre som justitsminister Michael Gove, erhvervsminister Sajid Javid og kulturminister John Whittingdale. De er normalt yderst loyale støtter for Cameron men har med offentlige udtalelser meldt sig i den EU-skeptiske lejr. De har dog også sikret sig politisk råderum til fortsat at bakke op om Camerons forventede reformpakke.

Den største trussel for ja-siden vil være indenrigsminister Theresa May og London-borgmester Boris Johnson. May sad trofast ved siden af Cameron på underhusbænken tirsdag, og Johnson betegner sig som en god ven af sin studiekammerat. Men Cameron har lovet at træde tilbage inden næste valg, og lederskab af nej-kampagnen kan være deres vej til magten. Begge har i tvetydige vendinger luftet tanken om, at EU-medlemskab ikke nødvendigvis giver de bedste fremtidsudsigter for briterne.