Britisk muslim: Mossad har stjålet min ene sko

Israels efterretningstjeneste bliver beskyldt for at være brudt ind hos en brite for at stjæle den ene af hans sko. Nu bliver han både latterliggjort og taget alvorligt, mens hans beskyldning er blevet til en vandrehistorie på internettet.

Asghar Bukhari bliver både gjort til grin og taget alvorlig, efter at han på sociale medier har sagt, at han tror, den israelsek efterretningstjeneste har stjålet hans ene sko ved et indbrud. Billede fra Facebook Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: »Forsøger zionisterne at chikanere mig?«

Det spørgsmål stillede Asghar Bukhari, medstifter af Muslim Public Affairs Committee i Storbritanien for nylig i en opdatering på sin Facebook-side. Og han kender selv svaret.

Ifølge den britiske muslim havde den israelske efterretningstjeneste, Mossad, sendt en eller flere agenter ind i hans hus, mens han selv var hjemme, for at stjæle en af hans sko.

»Jeg kan naturligvis ikke bevise noget, og det er en del af chikanen. Spillet er enkelt – de vil have, at jeg føler mig sårbar i mit eget hjem. Det er psykologisk,« skriver han og nævner samtidig et andet, lignende tilfælde, han har hørt om, hvor en kvindelig muslimsk leder efter sigende havde fået flyttet rundt på tingene i sit hjem.

For at vise at han mener det alvorligt, har Asghar Bukhari også sendt et billede ud af den sko, der angiveligt ikke blev stjålet, og han har lagt en 15 minutter lang video på internettet, hvor han i detaljer beskriver sagens forløb.

Hans påstande har mødt sympatierklæringer og fortællinger om lignende hændelser, hvor Mossad beskrives som organisationen bag mange af de ulykker, ledende muslimer og muslimske lande udsættes for. Lige fra biluheld til hajangreb i Det Røde Hav og trækfugle, der udstyres med avanceret spionudstyr. Og nu også et vovet skotyveri ved højlys dag.

Han bliver gjort til grin

Men Asghar Bukharis opdatering på Facebook bliver også mødt med ironi og latterliggørelse. Israels ambassaddør i Sydafrika, Arthur Lenk, skriver følgende som direkte svar til Bukhari: »Vi har din sko. Ring til mig.«

Samtidig bruger ambassadøren det hashtag, #MossadStoleMyShoe, der nu går verden rundt på de sociale medier. De fleste ironiske kommentarer kommer fra israelere eller personer, der sympatiserer med Israel.

Som Gidon Shaviv, der antyder, at Mossads skotyveri i virkeligheden stammer helt tilbage fra tiden, da den enøjede Moshe Dayan var Israels forsvarsminister. Dayans manglende syn på det ene øje er samtidig årsagen til, at Mossad kun har lært at stjæle den ene sko.

Men latterliggørende bemærkninger kommer også fra muslimer, der mener, at Asghar Bukhari i bedste fald bare er paranoid. Forfatteren Maajid Nawaz har offentliggjort et billede på sin Twitter-profil, hvor bunkevis af sportssko kan ses. Han kalder billedet den seneste afsløring af Mossads underjordiske afhøringscelle.

I Israel bliver Asghar Bukharis historie ikke taget alvorligt. Alle synes at vide, at Mossad ikke bruger ressourcer på at stjæle sko fra britiske muslimer. Slet ikke i en tid, hvor Mossad står over for udfordringer som det iranske atomprojekt, Islamisk Stat, al-Qaeda, Hamas, Hizbollah og alle de mulige jødiske institutioner, som den israelske efterretningstjeneste også er med til at værne om verden over.

Alligevel får Asghar Bukharis opdatering på Facebook de fleste israelere til at smile.

Som Moshe, den lokale kioskejer i Jerusalems Bakaa-kvarter, siger, mens han diskuterer sagen med nogle kunder:

»Lad dem bare tro, at det er Mossad, der har nappet den ene sko og gjort alle de andre ting, organisationen også beskyldes for. Lad dem tro, at Mossad er overalt, hele tiden.«