Britisk menneskerettighedsadvokat går i flæsket på Danmark: Syrere må ikke sendes tilbage

De danske myndigheder risikerer at blive hevet for retten i den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, hvis det står til det britiske advokatkontor Guernica 37. De frygter, den »farlig præcedens« det kan danne i andre lande, hvis det lykkes Danmark at fratage syriske flygtninge deres midlertidige opholdstilladelse.

Flere syriske flygtninge mødtes i maj i år foran Christiansborg, hvor de demonstraterede imod inddragelsen af deres opholdstilladelse. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De syriske flygtninges usikre situation i Danmark er nu nået over på den anden side af Nordsøen.

I Storbritannien ser man med dyb alvor på den situation, som op mod 500 syriske flygtninge i Danmark står i, da de risikerer at få frataget deres midlertidige opholdstilladelse.

Det er en følge af, at den danske Udlændingestyrelsen vurderer, at det igen er sikkert for de syriske flygtninge at vende retur til deres hjemland.

Men den konklusion er det britiske advokatkontor Guernica 37 ikke enig i.

»Situationen i Danmark er dybt bekymrende. Selvom risikoen for direkte konfliktrelateret vold kan være faldet i nogle dele af Syrien, er risikoen for politisk vold lige så stor som tidligere,« lyder det i en erklæring fra Guernica 37.

Det skriver The Guardian.

Advokatkontoret Guernica 37 yder bistand i transnationale rets- og menneskerettighedssager. De har valgt at gå ind i de danske sager, da de frygter, hvilken »farlig præcedens« den danske håndtering kan skabe i andre lande.

»Hvis den danske regerings bestræbelser på at tvangsflytte flygtninge til Syrien lykkes, vil det skabe en farlig præcedens, som flere andre europæiske stater sandsynligvis vil følge.«

Guernica 37 er gået i gang med forberedelserne til at stille den danske regering for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, hvis det bliver nødvendigt.

Snævert grundlag

Flere hundrede syrere, der de seneste par år har opholdt sig i Danmark med en midlertidig opholdstilladelse, har på ny fået vurderet deres ret til at opholde sig i Danmark.

I en omdiskuteret og kritiseret rapport lyder konklusionen, at situationen i Damaskus i Syrien er »forbedret betydeligt«. Forskere i både Danmark og i udlandet har sat kraftige spørgsmålstegn ved de danske myndighedernes vurdering af forholdene i det borgerkrigshærgede land.

Otte ud af de 12 navngivne kilder, der medvirker i Udlændingestyrelsens to Syrien-rapporter, har også valgt at tage afstand fra indholdet, som de mener er »mangelfuldt« og »misvisende«, som B.T. kunne skrive i april.

Flere syrere har klaget til Flygtningenævnet, da de frygter, hvad militæret og præsident Bashar al-Assad vil gøre ved dem, hvis de vender retur til Syrien, som de er flygtet fra, da borgerkrigen brød ud.

Danmark har som et af kun få lande i EU vurderet, at det er sikkert at rejse tilbage til Damaskus, men fordi Danmark ikke har en udleveringsaftale med Syrien, bliver de syriske flygtninge i stedet sendt i udrejsecentre på ubestemt tid.

Advokat Carl Buckley, leder af Guernica 37s arbejde med de syriske flygtninge i Danmark, forklarer til The Guardian, hvordan det er en langsommelig proces at få en sag for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Advokatkontoret forventer derfor at sende en ansøgning til Menneskerettighedsdomstolen, hvor de appellerer til, at Danmark midlertidigt får påbud om at stoppe tilbagekaldelsen af opholdstilladelser. Det skal gælde, indtil sagen er blevet behandlet af Menneskerettighedsdomstolen, forklarer Carl Buckley.