Britisk krigsskib måtte gribe ind: Spændingerne stiger i Hormuz-strædet

Et britisk krigsskib måtte lægge sig imellem, da fem iranske flådeskibe nærmede sig britisk olietanker nær Hormuzstrædet.

Arkivfoto. Den britiske regering oplyser, at krigsskibet HMS Montrose i dag måtte skride til undsætning for at sikre et britisk fragtskib mod at blive bremset af iranske krigsskibe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Handout .

Mindst tre krigsskibe, som menes at være fra Iran, forsøgte onsdag at bremse en britisk olietanker og tvinge den ind i iransk farvand nær Hormuz-strædet.

Det oplyser den britiske og den amerikanske regering.

Det britiske krigsskib HMS Montrose var nødt til at lægge sig mellem olietankeren, British Heritage, og de iranske krigsskibe, inden iranerne trak sig, meddeler den britiske regering, ifølge BBC.

Besætningen på HMS Montrose gav en advarsel til iranerne, inden de trak sig tilbage.

Dermed eskalerer spændingerne i det trafikerede Hormuz-stræde nok engang. De seneste dage har der været bekymring for, at iranerne ville forsøge at stoppe et britisk skib.

Det skyldes frygt for, at iranerne ønsker hævn efter en episode, der udspillede sig ved indgangen til Middelhavet i sidste uge.

Her blev et tankskib med iransk råolie stoppet og beslaglagt af britiske flådefartøjer ud for Gibraltar. De lokale myndigheder begrundede det drastiske skridt med, at tankskibet i strid med EUs sanktioner skulle aflevere sin last i Syrien.

Iran afviser

Flere oplysninger tyder på, at det ikke så meget var EU, som det var USA, der bad briterne om at stoppe supertankeren.

Dagens hændelse bliver set som et muligt forsøg på iransk hævn. Den iranske Revolutionsgarde afviser, ifølge nyhedsbureauet Fars, at de har forsøgt at stoppe et britisk tankskib.

Ifølge CNN har et amerikansk fly optaget hændelsen, der foregik ved indgangen til Hormuz-strædet. Anonyme amerikanske diplomater udtaler, ifølge The Guardian, at besætningen på HMS Montrose vendte våbnene mod de iranske krigsskibe, inden de trak sig, men den oplysning er ikke bekræftet.

Det britiske forsvarsministerium skriver i en meddelelse torsdag:

»Vi er bekymrede over denne hændelse og fortsætter med at anmode de iranske myndigheder om at de-eskalere situationen i regionen.«

Situationen er højspændt

Hændelsen er blot den seneste i en række af dramatiske episoder i Hormuz-strædet den seneste måned. Sidst i juni skød Iran en amerikansk drone ned, da de mente, den krænkede iransk luftrum.

Forinden kom to fragtskibe – heriblandt en norsk olietanker – under angreb i strædet og blev ramt af eksplosioner. Det er stadig uvist nøjagtigt, hvad der ramte skibene. USA beskylder Iran for at stå bag det angreb og har offentliggjort en video, som de hævder viser, hvordan iranerne har fjernet en ikke-eksploderet mine fra et af skibene. Iranerne afviser at stå bag angrebet og anerkender ikke videoens ægthed.

Forholdet mellem de to lande er højspændt i øjeblikket. USA har efter bruddet med atomaftalen genindført skrappe sanktioner over for landet. Herunder en olieembargo, der skal forhindre, at Iran sælger olie på verdensmarkedet.

Styret i Iran har krævet skibet frigivet og truet med at gøre gengæld.

Hormuz-strædet er en flaskehals for den globale handel med råolie på grund af de store mængder olie, der passerer den vej.

Iran har tidligere truet med at blokere for skibstrafikken i Hormuz-strædet, der udgør indsejlingen til Den Persiske Bugt.