Britisk høring om tidligere russisk agents død har Putin i fokus

Den britiske regering har efter otte år valgt igen at se på den tidligere russiske agent Alexander Litvinenkos mystiske giftdød i London. Enken udpeger den russiske præsident som direkte ansvarlig, men høringen vil søge at afdække teorier i alle retninger.

Teorier er der nok af, men for mange – ikke mindst enken – synes det indlysende, at Kreml stod bag giftdrabet på den tidligere russiske agent Alexander Litvinenko i London i 2006.  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Man kan kun være helt sikker på, at Alexander Litvinenko er død. Alt andet er kastet op i luften ved den offentlige høring, der i denne uge blev indledt i London. Der er flere teorier om den tidligere russiske agents død, og der er masser af konspirationsteorier. Og mens høringen i bedste fald vil aflive nogle af de første, kan man forvente endnu flere af de sidste.

Op til weekenden blev den russiske ambassadør kaldt til samtale for at forklare, hvorfor to langdistancebombefly med atombombekapacitet uden forvarsel dukkede op tæt på britisk luftrum. Iagttagere så det som en »hilsen« til høringen, der blev indledt på samme tid. Så er scenen sat.

For mange virker sagen indlysende. Litvinenko blev forgiftet af to russere, da de mødtes over en kop te på Millennium Hotel London Mayfair, og drabet var »straffen« for »forræderi« og anklager mod Kreml. Andre mener, at sagen er mere grumset.

Alexander Litvinenkos enke, Marina, har kæmpet i otte år for at få høringen, siden billedet af hendes dødsyge mand ramte en gysende verden i november 2006. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARTIN HAYHOW/HANDOUT.

»Prøven for denne høring vil ikke være, om den afdækker, at ’Rusland gjorde det’, men om den kan overbevise skeptikere som mig selv om, at beviserne peger uomtvisteligt i den retning,« skriver Ruslandeksperten Mary Dejevsky i en kommentar for The Independent og fremhæver, hvad hun ser som uklarheder i efterforskningen.

Den britiske avis er ejet af en russisk oligark, så også her vil det være muligt at se motiver. Der er udbredt enighed i den britiske presse om, at regeringens pludselige villighed til at røre sagen hænger sammen med det nedfrosne forhold til Rusland under Krim-krisen og kampene i Ukraine.

Radioaktivt lig

Enken Marina kæmpede i otte år for at få høringen, siden billedet af hendes dødsyge mand ramte en gysende verden i november 2006. Han havde mistet håret, organerne svigtede, og de svindende hvide blodceller nedbrød hans immunsystem. Efter 22 dage var det forbi, og ifølge de britiske myndigheder var dødsårsagen det radioaktive og ekstremt giftige polonium-210.

Obduktionen blev gennemført under endnu mere omfattende sikkerhedsforanstaltninger end over for ebola-sygdommen, og liget blev på grund af strålefaren lagt i en blykiste.

Marina Litvinenkos advokat indledte høringen med at kalde det »atom-terror« begået i Storbritannien og udpegede den øverste russiske ledelse og præsident, Vladimir Putin, som ansvarlige. Høringen vil gøre det klart for offentligheden, at den russiske præsident »ikke er andet end almindeligt kriminel forklædt som statsoverhoved«, sagde advokat Ben Emmerson.

Han har fortalt, at Litvinenko op til sin død både var tilknyttet den britiske efterretningstjeneste MI6 under kodenavnet »Martin« og hjalp de spanske myndigheder med oplysninger om »russiske mafia-personer« i en efterforskning mod international, organiseret kriminalitet. Emmerson siger, at Litvinenko meget vel kunne være blevet hentet ind som ekspertvidne i Spanien:

»Hvilket selvfølgelig ville være en trussel for hr. Putin om at få udstillet sine forbindelser til selvsamme organisation.«

Den russiske regering har afvist alle anklager og vil ikke have noget at gøre med høringen. Man vil heller ikke udlevere de to hovedmistænkte, og der er intet reelt håb om, at man vil tage imod et »tilbud« om at vidne via en TV-skærm fra Rusland. Nogle af høringens vidneudsagn vil blive holdt hemmelige, og ifølge britisk presse skulle det undervejs komme frem, at USAs efterretningstjeneste har udleveret opsnappet kommunikation, der entydigt peger på en forbindelse til den russiske regering.

Nok at tage fat på

Mens de omkring 70 vidner nu vil blive hørt frem til slutningen af marts, kan konspirationsteoretikere og andre spekulere over, at der i mange år ikke er blevet rørt ved en sag, der vedrører terror, atommateriale, mindst én fremmed magt, mulige storkriminelle forbindelser og en formodet likvidering, der udsatte mange briter for alvorlig strålingsrisiko.

Nogle peger på, at briterne selv kan være involveret. Andre mener, at forholdet til Rusland har været afgørende. Andre igen ser en forbindelse til Litvinenkos velgører i form af den eksilerede, russiske rigmand og Kreml-kritiker Boris Berezovski, der blev fundet hængt i sit hjem nær London for et par år siden i et formodet selvmord omgærdet af mystik. Der er nok at tage fat på, og man kan forestille sig så meget.