Britisk galleri dækker kunstværker til efter klager fra muslimske gæster

En anonym kunstners værker er blevet dækket til, efter at flere muslimske museumsgæster har klaget over, at værkerne skulle være blasfemiske.

Saatchi Gallery i London er stiftet af den britiske reklamemand Charles Saatchi, som ses på billedet her. Han synes, det var en »respektfuld løsning« at tildække to billeder, som muslimske gæster havde kaldt blasfemiske. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBY MELVILLE

En muslimsk trosbekendelse, udhulede stjerner og en nøgen kvinde.

De tre motiver blev kombineret, så de dannede en efterligning af det amerikanske flag på nogle af de kunstværker, som den anonyme britiske kunstner SKU har fremvist hos Saatchi Gallery i London.

Men det var ikke alle museumsgæsterne, der nåede at få de to billeder at se. For selv om de blev hængende på væggen i hele udstillingsperioden, blev de undervejs dækket til med lagner. Muslimske museumsgæster havde nemlig klaget over billedernes angiveligt blasfemiske karakter, skriver The Guardian.

Hvor mange gæster, der rent faktisk klagede over billederne, vides ikke, men ifølge galleriet forlangte flere gæster, at billederne blev fjernet, fordi kunstneren havde prydet dem med den såkaldte shahada – en muslimsk trosbekendelse, der udgør en af islams fem søjler.

Galleriet nægtede i første omgang at fjerne billederne, men på kunstnerens foranledning blev de i stedet dækket til med lagner.

»Det virkede som en respektfuld løsning, der kunne bane vej for en debat om ytringsfrihed versus den formodede ret til ikke at lade sig fornærme,« har galleriejeren Charles Saatchi udtalt til The Sunday Times om affæren.

Galleriet har forklaret over for The Sunday Times, at det »fuldt ud støtter« kunstnerisk frihed, men tilføjer også, det »anerkender oprigtigheden i de klager, der er blevet fremsat mod værkerne, og støtter kunstnerens beslutning om at tildække dem indtil slutningen af udstillingen«.

Ifølge The Independent skulle billederne udtrykke en konflikt mellem USA og islamistiske ekstremister. Men den metafor gik ikke rent ind hos billedernes publikum.

Usama Hasan, leder af islamiske studier ved den britiske tænketank Quilliam – som blandt andet arbejder for antiradikalisering – kalder værkerne for »virkelig farlige« ifølge The Sunday Times.

Han sammenligner sagen med dengang, forfatter Salman Rushdie udgav bogen »De sataniske vers«, der blandt andet var inspireret af profeten Muhammeds liv. Bogen fik en voldsom modtagelse, og ayatollah Khomeini i Iran udstedte en fatwa, der beordrede muslimer at slå forfatteren ihjel.

»Det er de sataniske vers om igen,« siger Usama Hasan til The Sunday Times.

SKU er en anonym kunstner med base i London.