Britisk forsvarschef: Taleban er måske forandret

»Det kan være et andet Taleban end det, som folk husker fra 1990erne,« siger Nick Carter, britisk hærchef.

Verden bør give Taliban mulighed for at danne en ny regering i Afghanistan og vil måske opdage, at oprørerne, som i årtier er blevet opfattet som militante, er blevet mere rimelige, siger Storbritanniens forsvarschef, Nick Carter. (Arkivfoto) Andrew Parsons/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Taleban er måske anderledes denne gang, siger Storbritanniens forsvarschef, Nick Carter.

»Verden bør give Taleban mulighed for at danne en ny regering i Afghanistan og vil måske opdage, at oprørerne, som i årtier er blevet opfattet som militante, er blevet mere rimelige,« siger lederen af den britiske hær til BBC.

Carter siger, at han er i kontakt med den tidligere afghanske præsident Hamid Karzai, som skal mødes med Taleban onsdag.

»Vi er nødt til at være tålmodige og give dem plads til at vise, om de er troværdige. Det kan være et andet Taleban end det, som folk husker fra 1990erne.«

En talsmand for Taleban sagde tidligere onsdag, at de øverste ledere af Taleban i Afghanistan vil træde frem i offentligheden.

»Langsomt og gradvist vil verden blive bekendt med alle vore ledere. Ledelsen vil ikke være omgærdet af hemmelighedsfuldhed,« sagde talsmanden og tilføjede, at Talibans medlemmer har fået ordre til ikke at fejre deres nylige magtovertagelse.

Taleban holdt tirsdag den første pressekonference – to dage efter at have taget magten i landet. Her hed det, at kvinder vil have frihedsrettigheder i henhold til islamisk sharialovgivning.

Nick Carter pointerer, at det er vigtigt at huske på, at Taleban ikke er en homogen organisation.

»Der er tale om en bevægelse, som består af forskellige klaner fra mange forskellige provinsområder i Afghanistan.«

»Taleban er overvejende »bondeknolde«, som har levet i henhold til klanmæssige traditioner inden for pashtun-kulturen.«

»Det kan godt være, at det vil vise sig, at Taleban er blevet mindre undertrykkende, og hvis vi ser på, hvordan bevægelsen fører sig frem i Kabul i disse dage, så er der tegn på, at bevægelsen er blevet mere rimelig.«

/ritzau/Reuters