Britisk forsvarschef efter Lavrov-udtalelser til britisk medie: »Det er en frygtelig fejltagelse«

Rusland har allerede tabt det strategiske aspekt af krigen i Ukraine. Det vurderer den britiske forsvarschef efter et BBC-interview med den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, der anklager FN for at sprede falske nyheder.

»Det er en stor skam, men internationale diplomater, herunder FNs højkommissær for menneskerettigheder, FNs generalsekretær og andre FN-repræsentanter, bliver sat under pres af Vesten. Og meget ofte bliver de brugt til at forstærke falske nyheder spredt af Vesten,« siger Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, i BBC-interview. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sergei Karpukhin/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krigen i Ukraine har snart raset i fire måneder.

På den tid har Rusland allerede »strategisk set tabt« krigen og »formindsket« landets egen magt.

Sådan lyder vurderingen fra admiral sir Tony Radakin, der er forsvarschef for de britiske styrker, i et interview til det britiske nyhedsbureau PA Media.

Han kalder invasionen i Ukraine en »frygtelig fejltagelse af Rusland«, og han peger i den forbindelse på, at Rusland har lidt så store tab, at landet aldrig vil kunne opnå kontrol over hele Ukraine.

»Rusland har allerede tabt krigen strategisk set. NATO er stærkere, og nu søger Finland og Sverige om medlemskab af forsvarsalliancen.«

Ifølge sir Tony Radakin kan Rusland i løbet af de kommende uger opnå mindre »taktiske succeser«, men dette vil dog ske på bekostning af en fjerdedel af hærens styrke, lyder vurderingen.

»Præsident Putin har opbrugt cirka 25 procent af sin hærs styrke på at vinde begrænset territorium. 50.000 soldater er døde eller sårede.«

Påstandene afspejler konklusionerne i flere britiske efterretningsrapporter. Senest er det kommet frem, at der er russiske bataljoner, der typisk består af 600 til 800 soldater, som kun har kunnet mønstre 30 mand.

»Målt i forhold til Ruslands oprindelige plan er ingen af ​​landets strategiske mål nået. Skal Rusland opnå nogen som helst form for succes, vil det kræve en enorm investering i mandskab og udstyr, og det vil sandsynligvis tage meget lang tid,« lød det i begyndelsen af juni i en rapport fra det britiske forsvarsministerium.

»Vi skammer os ikke«

Sir Tony Radakins kommentarer kommer i kølvandet på et interview til BBC med den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, der kun få gange siden krigens begyndelse har udtalt sig til vestlige medier.

»Vi invaderede ikke Ukraine,« hævder udenrigsministeren i interviewet og uddyber:

»Vi erklærede en særlig militær operation. Vi havde ikke nogen anden måde at forklare Vesten, at det var en kriminel handling at trække Ukraine ind i NATO.«

I interviewet gentog Lavrov, at Rusland ønsker at »afnazificere« Ukraine.

Den britiske interviewer spørger til, hvordan en episode, hvor russiske soldater tvinger 360 civile til at opholde sig i en kælder i 28 dage, kan være en kamp mod nazister. FN har bekræftet hændelsen.

»Det er en stor skam, men internationale diplomater, herunder FNs højkommissær for menneskerettigheder, FNs generalsekretær og andre FN-repræsentanter, bliver sat under pres af Vesten. Og meget ofte bliver de brugt til at forstærke falske nyheder spredt af Vesten,« lyder svaret fra Sergej Lavrov.

Den russiske udenrigsminister forklarer desuden, at »Rusland ikke er fuldkommen pletfri«:

»Rusland er, hvad det er. Og vi skammer os ikke over at vise, hvem vi er.«