Britisk domstol afviser at droppe arrestordre på Assange

Wikileaks-stifter havde håbet at kunne forlade Ecuadors ambassade i London, hvor han har boet siden 2012.

ARKIVFOTO. Britisk domstol opretholder arrestordre på Julian Assange. Fold sammen
Læs mere
Foto: Frank Augstein

Britisk domstol opretholder den arrestordre, der er udstedt på Julian Assange.

Wikileaks-stifteren havde bedt domstolen i London ophæve arrestordren, så han kunne forlade Ecuadors ambassade i den britiske hovedstad.

Her har han boet de seneste fem og et halvt år. Hvis han forlader den, risikerer han at blive anholdt af britisk politi.

Arrestordren blev udstedt, da Assange brød reglerne for en løsladelse mod kaution. Det gjorde han, da han søgte tilflugt på Ecuadors ambassade i London.

Ecuador gav ham siden asyl og statsborgerskab. Men på grund af den britiske arrestordre har han ikke kunnet forlade ambassaden og rejse til Ecuador.

De svenske myndigheder har tidligere ønsket Assange udleveret for anklager om voldtægt. Assange har nægtet, at anklagerne skulle være sande.

Sverige droppede dog anmodningen om at få udleveret Assange i maj 2017. Derfor havde han bedt om at få ophævet arrestordren.

Men dommer Emma Arbuthnot var ikke enig med Wikileaks-stifteren og hans advokater.

»Jeg er ikke overbevist om, at arrestordren skal trækkes tilbage,« siger hun i forbindelse med tirsdagens afgørelse.

Assanges advokat Mark Summers bad dommeren genoverveje, om det er i den britiske offentligheds interesse fortsat at retsforfølge hans klient for at have overtrådt betingelserne for løsladelse mod kaution.

46-årige Assange har gemt sig på ambassaden i London siden 2012. Han frygtede at blive udleveret til Sverige og derefter blive udleveret til USA.

/ritzau/