Britisk bagedyst-vinder: »Det var fantastisk, at vi nåede til et punkt, hvor mit tørklæde var usynligt«

Nadiya Hussain tog briterne med storm i BBCs store TV-bagedyst. Efter sejren har den 30-årige hjemmegående mor til tre fået smag på at forfølge mulighederne i den pludselige berømmelse.

Nadiya Hussain voksede op i et hjem, hvor ovnen ikke virkede – nu er hun briternes bagedarling. Foto: Mark Bourdillon/BBC Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Nadiya Hussain var bekymret for, at hun skulle blive »muslimen med tørklædet«. I stedet blev den storsmilende kvinde millioner af briters darling, da hun i sidste uge vandt »The Great British Bake Off«.

Siden sejren er sociale medier svømmet over i lykønskninger, glædesudbrud og gentagelser af Hussains mange minderige udsagn med smittende grimasser – samt heftige diskussioner: Er det overdreven politisk korrekthed eller en drøm af en rollemodel, når en hjemmegående, muslimsk kvinde fra Leeds og mor til tre sejrede i sjette sæson af den i særklasse mest populære britiske TV-konkurrence?

Nadiya Hussain selv er bare lykkelig. På Twitter, hvor hun nu bliver fulgt af 73.000, takker hun holdet bag bagedysten for hjælp og vejledning og erklærer: »Det har været et af de bedste øjeblikke i mit liv.«

Hun fik den ene dommer og formodentlig mange TV-seere til at fælde en tåre sammen med sig, da dommerpanelet i finalen havde overgivet sig til hendes britiske bryllupskage »iklædt sari« som den kage, hun »aldrig fik til sit eget bryllup«, mens anslået 14,5 millioner TV-seere fulgte med på BBC.

»Jeg vil aldrig nogen sinde sætte nogen begrænsninger for mig selv igen,« har Nadiya Hussain sagt.

I et interview med The Times fortæller hun, at det var ægtefællen Abdal, der fik hende overtalt til at deltage. Tidligere havde han uden held forsøgt at få hende til at stille op i bagedysten, men hun var for nervøs.

»Jeg var lammet af frygt. Jeg husker, da jeg kom ind til den første dag og tænkte: »Jeg kan ikke gøre det her.« Men efterhånden, som ugerne gik, voksede min selvtillid skridt for skridt,« lød det fra Nadiya Hussain.

Hun fortæller også til avisen, at hun voksede op i et hjem, hvor ovnen ikke virkede og blev brugt til at gemme ting i. Hun prøvede at bage i skolen og fik en præmie i form af en kogebog, men først, da hun blev gift med IT-chefen Abdal som 20-årig, fik hun en ovn og proklamerede: »Jeg vil til at bage«.

Alfakvinde eller gudinden derhjemme

Lige siden har den nu 30-årige kvinde holdt ved passionen for bageriet. Millioner af TV-seere valgte Hussain som deres favorit, mens nervøsiteten blev forvandlet til charmerende ansigtsudtryk og hjertevarmende kommentarer under dommernes gentagne ros, selv om hun måtte »stå på tæer« for at nå køkkensager og ingredienser. Hun mener også, at hun opnåede at blive set for, hvad hun selv er, og ikke for sin påklædning.

»Det var fantastisk, at vi nåede til et punkt, hvor mit tørklæde var usynligt.«

Helt usynligt var tørklædet dog ikke:

Aviskommentatorer i The Daily Mail og The Sun har skrevet, at politisk korrekthed og jubel over at kunne promovere en muslim efter deres mening har været drivkraften i hendes sejr. Muslimske aviskommentatorer har i blandt andet The Daily Telegraph funderet over, at de samme kritikere altid taler om, at muslimske kvinder bliver holdt nede og så mistænkeliggør det, når én kommer frem og har succes.

Hussain, der er født og opvokset i Luton i en familie fra Bangladesh, har til The Times fortalt, at hun ønskede at »omfavne« det at være hustru og mor og derfor gerne ville være hjemmegående, og at hendes mand i øvrigt arbejder for meget til at kunne tage sig af børn og husholdning.

Med bagesejren og den enorme popularitet kan der dog blive nye tider i hjemmet. Hussain siger, at hun gerne vil forfølge muligheden for at lave en bog med bageopskrifter.

PR-folk har anslået, at hendes værdi med kogebøger og anden optræden kan være op til 10 millioner kroner. Et eget bageprogram i TV virker også til at kunne friste.

»Lige så bange jeg var for kameraerne i begyndelsen, er jeg nu pludselig begyndt at holde af dem,« sagde hun i Times interviewet og svarer på et spørgsmål om, hvordan hun nu ser sig selv:

»Alfakvinde eller gudinden derhjemme? Jeg er begge dele, selv om jeg nok ikke ville have sagt det for et år siden.«

Tilværelsen ser ud til aldrig at blive den samme igen for familien i Leeds.

Børnene skal tilsyneladende vænne sig til at have en travl mor. Manden skal vænne sig til at have en berømt og selvbevidst hustru.

Nadiya Hussain skal så til gengæld vænne sig til, at også hendes mand bliver diskuteret i offentligheden. Efter at have set Abdal Hussain i TV-programmets familieklip og i omfavnelse med Nadiya har bagefans kastet sig over ham på Twitter – med ord som »hot«, »lækker« og »drømmefyren«.