Britisk avis: Valg vil forgifte en hel generations politik og gøre skotsk valg uundgåeligt

Valget i Storbritannien er ikke et almindeligt valg, men et kup, som vil gøre et skotsk uafhængighedsvalg uundgåeligt. Det skriver Anne Perkins, der er lederskribent for The Guardian, i en opinion i den britiske avis om Theresa Mays beslutning om at udskrive valg.

Foto: ANDY RAIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Dette er ikke et almindeligt valg, det er et kup. Medlemmerne af parlamentet har pligt til at stoppe Theresa May.«

Sådan lyder overskriften i en opinion i den britiske avis The Guadian. Den er skrevet af avisens lederskribent Anne Perkins, der forholder sig særdeles kritisk til, at den britiske premierminister Theresa May tirsdag har annonceret, at hun vil udskrive valg.

Anne Perkins skriver, at Theresa May har bevæget sig ind på en kurs, der vil »forgifte politik i en generation.«

»Hun vil ikke være forpligtet til at repræsentere mindretallets position. De, der stemte imod Brexit, vil ikke have noget at skulle have sagt. Hun har gjort et valg om skotsk uafhængighed uundgåeligt, og en afstemning i Nordirland om en grænse uendeligt mere sandsynlig. Hun genstarter politik, så splittelsen vil stikke dybt. Vi vil alle frygte den dag,« skriver Anne Perkins.

Hun skriver, at Theresa May har ladet sig lokke af de gode meningsmålinger, som De Konservative i øjeblikket oplever, og at valget sandsynligvis vil give hende så stort et flertal, at hun kan styre Brexit-forhandlingerne, lige som hun vil.

Foto: ANDY RAIN.

Selvom Theresa May har udskrevet valg, skal det først godkendes af det britiske parlament.

Labour-lederen, Jeremy Corbyn, har allerede annonceret, at han hilser et valg velkomment.

Også dette kritiserer Anne Perkins, der skriver, at oppositionen burde afvise et valg og minde Theresa May om, at hun selv tidligere har afvist et valg med den begrundelse, at Storbritannien havde brug for stabilitet.

Anne Perkins skriver, at valget er et forsøg på at eliminere de politikere, der ønsker et blødere Brexit:

»Politikerne, uden at de ser bort fra, hvad nej-sigerne ville, er fast besluttet på at få et gennemtænkt og sammenhængende resultat ud af Brexit, der vil beskytte økonomien, EU-borgeres rettigheder og britiske statsborgere i Europa. (...) Uden dem som et anker, uden et modvilligt parlament, vil May gå nøgen ind i forhandlingerne.«

Hun konkluderer, at oppositionen og de konservative, der i hendes ord »har selvrespekt«, skal stemme imod udskrivelsen af valget.