Britisk avis: 32 millioner vil få tilbudt et booster-stik

Fra begyndelsen af september vil færdigvaccinerede i Storbritannien få tilbud om yderligere et vaccinestik.

Ifølge en britisk avis vil 32 millioner færdigvaccinerede personer i Storbritannien blive tilbudt et yderligere tik mod covid-19 fra begyndelsen af september. Her ses en sundhedsmedarbejder i London forberede et vaccinationsstik søndag. Kirsty O''connor/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

32 millioner færdigvaccinerede personer i Storbritannien vil blive tilbudt endnu et stik med en vaccine mod covid-19. Det skyldes bekymring for, at effektiviteten af de doser, som folk har fået, vil aftage.

Det skriver The Telegraph ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Oplysningen er ikke bekræftet fra officiel side.

Kampagnen med et såkaldt booster-stik ventes at blive indledt 6. september og afsluttes efter planen i begyndelsen i af december, skriver avisen.

Alle over 50 år samt personer, der er særlig sårbare over for virusinfektionen, vil blive tilbudt et stik.

I Storbritannien er 57 procent af de næsten 67 millioner indbyggere færdigvaccineret. Det svarer til 38,1 million personer. Det viser en aktuel opgørelse fra det amerikanske Johns Hopkins University.

Pfizer, der sammen med det tyske BioNTech står bag en af de mest udbredte vacciner mod covid-19, har før argumenteret for, at et opfølgende stik kan være nødvendigt for at opretholde niveauet af antistoffer.

I begyndelsen af juli udtalte det amerikanske medicinalselskabs forskningschef, Mikael Dolsten, at vaccinen er »meget effektiv mod deltavarianten«. Men efter et halvt år »er der sandsynligvis en risiko for reinfektion, da antistofferne – som forventeligt – aftager«.

USAs lægemiddelstyrelse (FDA) og USAs Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC) mener dog ikke, at færdigvaccinerede amerikanere har brug for en tredje dosis lige nu. Det oplyste de ifølge Reuters efter udmeldingen fra Pfizer.

I Danmark bliver det også diskuteret, om yderligere en dosis til færdigvaccinerede kan vise sig nødvendigt.

Jan Pravsgaard, som er professor ved institut for immunologi og mikrobiologi på Københavns Universitet, sagde fredag til DR, at sundhedssystemet allerede nu bør gøre sig klar til, at sårbare grupper skal have et tredje stik.

»Hvis man vil være på den sikre side, skal man tilbyde det nu, hvor man går ind i efterårssæsonen, til de sårbare,« siger han.

Også Henrik Nielsen, der er professor og overlæge i infektionsmedicin på Aalborg Universitetshospital, mener, at et tredje stik mod coronavirus med al sandsynlighed vil blive nødvendigt i løbet af efteråret eller vinteren.

– Der er nok ikke meget tvivl om, at vi skal give et tredje stik – i hvert fald til nogen, sagde han til DR.

/ritzau/