Britisk antiterrorchef: Aviser er med til at radikalisere den yderste højrefløj

Terrorister behøver kun at tænde for TV eller læse en britisk avis for at finde den propaganda, de leder efter, siger Storbritanniens antiterrorchef i et åbent brev til britiske medier. På den måde er aviserne med til at radikalisere terroristerne, mener han.

Antiterrorchef Neil Basu har sendt en kraftig opfordring til de britiske medier om at tænke sig grundigt om, når de publicerer terrormateriale. Fold sammen
Læs mere
Foto: RICK FINDLER/EPA/RITZAU SCANPIX

De britiske aviser bedriver hykleri.

Det mener i hvert fald den britiske antiterrorchef Neil Basu. Mens aviserne kritiserer sociale medier for spredningen af den drabelige video, som den 28-årige terrorist uploadede fra terrorangrebet i Christchurch, er de selv med til at radikalisere den yderste højrefløj.

Sådan lyder det i et åbent brev fra Basu, som blandt andre BBC har beskrevet.

For da Facebook og YouTube kæmpede for at få fjernet terroristens video fra deres kanaler, var der flere landsdækkende medier, som publicerede den – enten med stilbilleder fra videoen, små videoklip, »GIF«-filer eller i fuld længde.

»De samme medievirksomheder, som har tordnet mod sociale medier for ikke at være hurtige nok til at fjerne ekstremistisk materiale, publicerer samtidig selv ucensureret Daesh (en anden betegnelse for Islamisk Stat, red.) propaganda på deres websites, eller også gør de gale »manifester« fra maniske mordere tilgængelige til download,« skriver Neil Basu i sit åbne brev.

Ifølge The Guardian lader det til, at antiterrorchefen hovedsagelig løfter en pegefinger ad det britiske dagblad Daily Mail, som på sit site uploadede Christchurch-terroristens 74 sider lange manifest – bestående af konspirationsteorier og hadefulde påstande om indvandrere, muslimer og flygtninge – til fri download.

»Sandheden er, at alle de terrorister, vi har haft med at gøre, har søgt inspiration i propaganda fra andre, og når de ikke kan finde det på Facebook, YouTube, Telegram eller Twitter, behøver de kun at tænde for fjernsynet, læse avisen eller gå til en lang række af de mainstream-medier, som kæmper for at konkurrere med de andre platforme,« skriver Neil Basu.

Han skriver blandt andet, at det terrorangreb, der i 2017 fandt sted i Londons Finsbury Park – hvor en mand i en lastbil kørte en gruppe muslimer ned – var et eksempel på, hvordan terroristen var blevet »drevet til terrorhandlinger af budskaber fra den yderste højrefløj, som han hovedsageligt fandt i mainstream-medier«.

Han opfordrer derfor medierne til at tage kritisk stilling til deres indhold og beder dem om at diskutere deres terrordækning med mennesker, der har overlevet terrorangreb og dem, der – ligesom ham selv – arbejder for at bekæmpe terror. Han håber også, at regeringen vil gribe ind over for mediernes rolle i radikaliseringen af potentielle terrorister.

»Et stykke ekstremistisk propaganda kan måske finde vej til titusindvis af mennesker gennem normale kanaler, men i det øjeblik en landsdækkende avis vælger at publicere indholdet i sin fulde længde, kan det pludselig nå ud til flere millioner,« skriver Neil Basu:

»Samfundet bliver nødt til at tage et grundigt kig på sig selv. Vi kan ikke bare gemme os bag mantraet om ytringsfrihed. Den frihed er ikke en absolut rettighed, det er ikke friheden til at forårsage skade,« skriver han.

50 mennesker blev dræbt i terrorangrebene mod to moskeer i newzealandske Christchurch.

Den 28-årige formodede gerningsmand livestreamede det ene af angrebene på Facebook og havde i dagene inden uploadet et 74 sider langt manifest, hvor han blandt andet forklarer den hadefulde ideologi bag terrorhandlingerne, og at han er inspireret af terroristen Anders Breivik, som i 2011 dræbte 77 personer i terrorangrebet mod Utøya i Norge.