Britisk anti-terrorchef: Trump har givet Islamisk Stat en propaganda-sejr

Den amerikanske tilbagetrækning fra Syrien kan føre til øget online-radikalisering af unge mennesker i Storbritannien, mener Storbritanniens antiterrorchef.

Trump overraskede mange, da han før jul sagde, at det er slut med Islamisk Stat, og USAs styrker skal hjem fra Syrien. Tilbagetrækningen er allerede begyndt, lød det i januar. Fold sammen
Læs mere
Foto: DELIL SOULEIMAN

Unge briter kan blive radikaliserede på grund af den amerikanske tilbagetrækning fra Syrien.

Det mener Storbritanniens antiterrorchef Neil Basu. For selv om Trump har begrundet tilbagetrækningen med argumenter om, at Islamisk Stat er blevet besejret i Syrien, vil Islamisk Stat formentlig sige det stik modsatte:

»Du giver Islamisk Stat en propagandasejr, hvis du siger »vi trækker os tilbage«, for de vil tage det som et tegn på, at de nu kan sige »vi vandt«,« siger han til The Independent.

Selv om Islamisk Stat har mistet størstedelen af sit territorium i Syrien og Irak, er terrorgruppens online-radikalisering stadig en stor trussel, forklarer Basu til The Independent.

»Radikaliseringen af sårbare mennesker, særligt enkelte aktører og meget unge, letbearbejdelige eller måske psykisk syge mennesker, er stadig en stor trussel,« siger han.

Antiterrorenheden i Storbritanniens politi har 700 igangværende undersøgelser og har afværget 14 islamistiske terrorangreb, siden et terrorangreb fandt sted uden for Westminster i marts 2017, skriver The Independent.

Ifølge The New York Times er der blevet udgivet tre forskellige rapporter sent i 2018 – både fra Pentagon, FN og den amerikanske tænketank Center for Strategic and International Studies – der alle anslår, at Islamisk Stat har mellem 20.000 og 30.000 medlemmer i Irak og Syrien.

Der er ingen tal for, hvor mange IS-krigere, der holder til uden for Irak og Syrien. Ifølge The New York Times er Islamisk Stat dog også aktiv både i Afghanistan, Niger, Mali, Egypten, Libyen og Yemen.

Selv om terrorgruppen ikke længere har sit selverklærede kalifat, er den stadig i stand til at gennemføre angreb – som det for eksempel var tilfældet, da fem amerikanske soldater for nylig blev dræbt i en selvmordsbombe, som Islamisk Stat har taget ansvaret for.

Angrebet er et eksempel på, at Islamisk Stat stadig er en trussel – også i Syrien. Det mener Seth G. Jones, der er seniorforsker ved Center for Strategic and International Studies:

»Folk begår en fejl, når de tror, at bare fordi man taber territorium, så vil man fortsætte med at tabe,« siger han til The New York Times.

Avancerede grupper som Islamisk Stat fortsætter ikke med at tabe, forklarer han – de skifter bare strategi.

»Avancerede grupper skifter til guerilla-strategi og -taktikker, inklusiv likvideringer, bagholdsangreb og bombeangreb,« fortæller han til The New York Times:

»Det er sådan, du får fjenden til at give op.«

Men Islamisk Stat kan også gennemføre angreb uden for Syrien og Irak. Det var blandt andet tilfældet i december, hvor angrebsmænd, der havde svoret troskab til Islamisk Stat, gennemførte angreb på et julemarked i Strasbourg, og i Marokko, hvor danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland blev dræbt.

Ifølge The New York Times er det ikke første gang, at Islamisk Stat erklæres for besejret. I 2008 var Islamisk Stat kendt som »Islamisk Stat i Irak«, og på 90 dage havde amerikanske tropper arresteret eller dræbt 34 af gruppens 42 ledere. Der var kun omtrent 700 krigere tilbage, lød det.

Selv Islamisk Stat erkendte ifølge The New York Times dengang sit nederlag. Men da amerikanerne trak sig ud af Irak i 2011, formåede gruppen hastigt at komme på benene igen.

Fire år senere kontrollerede Islamisk Stat et areal på størrelse med Storbritannien. I tre år var kalifatet en realitet. Islamisk Stat drev en reel stat. Gruppen indsamlede millioner af skattekroner og brugte dem på alt fra at fikse huller i vejene til at udstede fødselsattester, finansiere angreb og rekruttere nye krigere verden over.

Terrorgruppens krypterede propagandakanaler er stadig aktive og opdateres jævnligt med militære operationer, terrorangreb og likvideringer, skriver The Independent. Tusindvis af følgere verden over læser med.

Selv om Islamisk Stat ikke længere har millioner af skattekroner i ryggen, er gruppens propagandamaskine stadig så stærk, at det er en kamp at fjerne propandavideoer og -materiale fra internettet, forklarer Neil Basu til The Independent.

»Meget af det er stadig derude og er lettilgængeligt. Der er stadig krypterede grupper, hvor folk kan tale med hinanden,« siger han til The Independent.