Briterne tænder ikke på valgkampen

Konservative og Labour har valgt at fokusere på detaljer og lade dem overskygge de helt store emner. Det har ikke bragt dem nærmere drømmen om et regeringsflertal.

Valgkampen fænger ikke hos briterne. Men det gør sport. Derfor dette foto af kvinderne fra Oxford, der vandt historiens første kvindelige romatch mellem Oxford og Cambridge. Foto:Stefan Wermuth/Reuters Fold sammen
Læs mere
Foto: STEFAN WERMUTH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Briterne havde nok at se til i weekenden. På Themsen roede mandlige studerende fra Oxford og Cambridge for 161. gang mod hinanden. Oxford vandt hæder og håneret for fjerde gang i de seneste fem år. De vandt også hos kvinderne, der for første gang havde deres egen kaproning. På Aintree-væddeløbsbanen nær Liverpool fortsatte man traditionen grundlagt i 1839, og jockeyen Leighton Aspell vandt som bookmakernes outsider for andet år i træk forhindringsløbet Grand National på hesten »Many Clouds«.

Skotterne fejrede deres »royale bryllup«, da unionens tennisstolthed, Andy Murray, iført blåternet kilt giftede sig med sin kæreste siden teenageårene, Kim Sears. På distancen kunne man følge nordireren Rory McIlroy i USA og hans jagt på endnu en »major«. Man kunne også bare nyde det ekstraordinært gode forårsvejr.

Og så er der jo snart valg. Med mindre end en måned til det britiske parlamentsvalg 7. maj kæmper Det Konservative Partis David Cameron og Labours Ed Miliband dagligt for at piske entusiasmen op hos de overbeviste og tiltrække tvivlere. Der er bare ikke meget, som tyder på, at valgkampen har vakt de helt store følelser med meningsmålinger, der skvulper lidt ubeslutsomt frem og tilbage. Hidtil har det været detaljernes valgkamp, og regnen af dyre valgløfter og hårde personangreb har taget mærkbart til de seneste dage.

Reform af arveskatten

»Det hjem, som du har arbejdet for og sparet op til, tilhører dig og din familie. Du burde kunne sende det videre til dine børn,« erklærede Cameron søndag, da han præsenterede ønskede reformer af skat på arv.

Miliband rettede nogle dage forinden sigtet mod en 200 år gammel regel, der kan fritage velhavende briter for skat på indkomster i udlandet.

»Det er en britisk kerneværdi, at vi alle følger de samme regler, men det er ikke tilfældet hele vejen til toppen. Der kan ikke være en regel for de rige og magtfulde og så en anden for alle andre,« lød det fra Labour-lederen, der har gjort skatteunddragelse til et nøgleord i sin valgkamp.

Milliardløfter til det offentlige sundhedssystem har også været et yndet emne, men ofte med tvivlsom finansiering. Mandag og tirsdag venter man de to partiers manifester, der udstikker de planlagte linjer for en regering efter valget. Det vil måske endelig bringe på banen tunge emner, der for alvor vil kunne påvirke briternes liv mange år fremover – og måske bringe sindene mere i kog.

En afstemning om fortsat EU-medlemskab er et soleklart valgløfte fra Cameron. Premierministeren har dog selv erklæret sig tilhænger af at blive i et »reformeret« EU, og tvivlen om EU er desuden britisk erhvervslivs og finansverdens mest højlydte kritik af den borgerlige regering. For Labour har det været en sårbar flanke at angribe, og i valgkampen er der sket en sjælden forbrødring med erhvervsledere for at styrke partiets »økonomiske troværdighed«. Men en EU-omklamring er ikke ligefrem en sikker vinder hos de britiske vælgere.

Indvandringen

På samme måde har det været med immigration, hvor Camerons klare løfte om at begrænse antallet til »titusinder« er blevet gennemhullet. Vælgere udpeger det som et af de vigtigste emner, men Labour er selv tvetydig om deres holdning og hænger på, at det var den tidligere Labour-regering, der åbnede døren helt for EU-indvandring.

De Konservative vil meget gerne slå på et økonomisk opsving, der vækker opsigt hos EU-kollegerne. Men Labour har med et vist held påpeget, at mange briter ser mere på, at væksten mest kommer de i forvejen styrtende rige til gode, mens de selv fortsat har det svært. Det hjælper ikke, at den konservative finansminister har »lovet« meget store besparelser på det offentlige for at nedbringe gælden.

Den manglende begejstring for valget mellem Camerons og Milibands regeringer viser sig også i, at ingen meningsmålinger overhovedet bringer et absolut flertal for Labour eller Konservative inden for rækkevidde.

Valgeksperten Peter Kellner fra meningsmålingsinstituttet YouGov konstaterer i en analyse, at meningsmålingerne ikke flytter sig væsentligt.

»Faktisk har det været dødt løb i seks måneder,« påpeger Kellner.

Ydermere er det svært at få øje på en oplagt koalitionsmulighed.

»Torierne kunne blive største parti, men selv med hjælp fra omkring ti Unionist-mandater, ville man fortsat være under 300 mandater,« lyder Kellners forudsigelse.

Cameron kan ifølge Kellners og andre valgeksperters analyser få særdeles svært ved at tælle til 326 ud af de i alt 650 pladser i Westminster, og det ser da heller ikke lyst ud for Miliband. De skotske nationalister og uafhængighedsfortalere i SNP truer med de seneste målingers omkring 50 procent opbakning i Skotland nu Labour i stort set alle kredse i nord.

De små mister pusten

Til gengæld har både UKIP og de Grønne mistet noget af pusten. Miljøaktivisterne fra det grønne parti lyder fortsat mere som aktivister end politikere i flere politiske interview, og UKIP har hidtil været valgkampens største fiasko med afsløringer af svindel med EU-midler og ekskludering af kandidater efter racistiske udtalelser. Senest har en 49-årig UKIP-kandidat i Bristol fået medieinteresse for gennem mange år at have været pornostjernen »Johnny Rockard«, der ifølge The Mirror blandt andet i en film søgte en universitetsstuderende, der ville tjene penge på sex og gik i gang med den angivelige »22-årige, psykologistuderende Xzena«, hvorefter de forsatte i en bus på vej ind mod Bristols centrum.

Om den ønskede reform af arv på skat siger Cameron i et større interview med Sunday Times:

»Det er det rigtige at gøre. Jeg har altid ønsket at tage fat på det emne. Det har åbenlyst været svært i en koalition.«

Alt tyder i øjeblikket på, at enten han eller Miliband også efter det kommende valg skal manøvrere med et mindretal. Her vil valgkampløfter om mindre justeringer af skattesystemet formentlig langtfra blive den største udfordring.