Briterne pønser på grønne nummerplader – og de skal give bilisterne en lang række fordele

I Storbritannien skal grønne biler køre på grønne plader, mener landets regering. Og med de grønne nummerplader skal følge en række fordele, som skal inspirere flere til at vælge klimavenligt.

Den britiske myndighed, der varetager transportområdet, Department of Transport arbejder for øjeblikket på flere mulige design til kommende særnummerplader for køretøjer, der ikke udleder CO2. Fold sammen
Læs mere
Foto: Department of Transport

Grønne nummerplader til grønne biler.

Det arbejder den britiske regering i øjeblikket hen imod. Og de grønne nummerplader vil ikke være forebeholdt elbiler, men skal omfatte alle »nuludledningsbiler«, lyder det.

Ud over at udstyre de klimavenlige køretøjer med de farverige nummerplader pønser regeringen på at indføre en række fordele, som grønne bilejere vil kunne nyde godt af. De grønne bilister vil blandt andet kunne parkere gratis og køre i ellers begrænsede miljøzoner.

Nummerpladefarven har primært til formål at gøre det nemmere at identificere de mindst forurenende biler i gadebilledet.

Planerne er inspireret af lignende tiltag i Canada, som alt tyder på har bidraget til at skyde elbilssalget i vejret i det nordamerikanske land.

»Grønne nummerplader er en rigtigt spændende og positiv måde at hjælpe alle med at bemærke det stigende antal elbiler på vores veje,« siger Grant Shapps, transportminister i Storbritannien.

Han forklarer, at regeringens ambition er, at man gennem øget opmærksomhed på grønne biler og deres fordele kan booste salget af ikkeforurenende biler i landet. Det skriver The Guardian.

Vil givet øget opmærksomhed på grønne biler

I det britiske transportministerium håber man, at de grønne nummerplader vil blive en visuel markør for blandt andre politiet, og at de vil lette indførelsen af de nye tiltag, hvor grønne biler eksempelvis får tilladelse til at køre i vejbaner, der ellers er forbeholdt busser og andre prioriterede køretøjer.

Ifølge Storbritanniens »Nudging-afdeling« – med det officielle navn Behaviourial Insights Unit – vil de karakteristiske nummerplader øge trafikanternes opmærksomhed på grønne biler i gadebilledet. Og forventningen er, at i takt med at forurenende adfærd bliver stadig mere socialt uaccetabel, så vil flere briter vælge grønnere transportløsninger.

Den britiske regering har tidligere haft som mål at stoppe salget af bezin- og dieseldrevne biler efter 2040, men transportminister Grant Shapps har nu meldt ud, at han i stedet vil presse på for at fremrykke den deadline til 2035.