Briterne har fået 1000 ud om dagen fra Afghanistan

Over 20.000 afghanere vil blive budt velkommen i Storbritannien i de kommende år, oplyser regeringen.

Priti Patel, indenrigsminister i Storbritannien. (arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: NIKLAS HALLE'N
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Storbritannien har klaret at få omkring 1000 personer ud af Afghanistan om dagen, efter at Taleban har overtaget magten i landet.

Det siger den britiske indenrigsminister, Priti Patel, onsdag.

»Vi flyver stadig britiske statsborgere ud sammen med afghanske statsborgere, som har været ansat i vore lokale programmer i Afghanistan,« siger hun til BBC.

Over 20.000 afghanere vil blive budt velkommen i Storbritannien i de kommende år. Det oplyser den britiske regering i en pressemeddelelse.

USAs militær evakuerede tirsdag cirka 1100 personer fra Afghanistan. Det oplyser en talsperson for Det Hvide Hus.

USA har ifølge nyhedsbureauet AFP evakueret i alt 2200 personer fra Afghanistan, siden den militante islamistiske bevægelse Taleban søndag brød ind i hovedstaden, Kabul, og tog magten fra den afghanske regering.

Over 2200 diplomater og andre civile er blevet fløjet ud af Afghanistan i militære fly, oplyser en vestlig sikkerhedskilde. Det er uklart, hvor mange afghanere, der var blandt dem.

Taleban har sagt, at bevægelsen ikke vil tage hævn eller straffe dem, som har samarbejdet med udenlandske styrker, men tusindvis afghanere er desperate efter at komme ud af landet.

»Vi fortsætter evakueringer i et meget højt tempo,« siger den vestlige sikkerhedskilde.

Tyskland har fløjet 130 mennesker ud, mens Frankrig har evakueret 25 af dets statsborgere samt 184 afghanere. Australien siger, at 26 af dets statsborgere er fløjet hjem fra Kabul.

Hollands bestræbelser på at gennemføre en evakuering fra Kabul sent tirsdag mislykkedes, da kaotiske forhold uden for lufthavnen gjorde det umuligt at få de udvalgte personer om bord i et fly. Det oplyser den hollandske udenrigsminister, Sigrid Kaag.

Holland planlægger at flyve op mod 1000 lokale ambassadeansatte, tolke og deres familier ud af landet.

Men et militærfly, som Holland sendte til Kabul sammen med andre nordeuropæiske lande, måtte flyve tomt ud af Kabul tirsdag aften, siger ministeren.

»Det er frygteligt. Mange stod klar ved porten ind til lufthavnen sammen med deres familier,« siger Kaag.

Amerikanske soldater tillod ikke afghanere at komme gennem portene, selv om de havde de nødvendige dokumenter, hedder det.

Kaag siger, at hun håber på en bedste situation onsdag.

/ritzau/Reuters