Briterne hælder mod et ja til palæstinenserne

Storbritannien kan ende med at stemme for palæstinensernes omstridte sag i FN.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Den store overraskelse i nattens omstridte FN-afstemning om en opgradering af palæstinensernes rettigheder i FN, ser ud til at blive Storbritannien.

Kilder, der følger dramaet i FNs hovedkvarter i New York, oplyser til b.dk, at den britiske regering nu hælder til at stemme for palæstinensernes sag, som både Israel, USA og Canada vil stemme imod.

Briterne har elles signaleret et nej eller en blank stemme, medmindre palæstinenserne giver nogle indrømmelser. Blandt andet at palæstinenserne lover, at de uden forhåndsbetingelser vil indlede forhandlinger med Israel, og at palæstinenserne holder sig tilbage med at bruge Den Internationale Straffedomstol mod Israel.

Det er netop Israels hovedbekymring i forbindelse med opgraderingen af palæstinensernes FN-status. For den betyder, at palæstinenserne får adgang til at retsforfølge Israel ved straffedomstolen - blandt andet for de israelske bosættelser.

Palæstinenserne er i forvejen sikre på, at der er et flertal blandt FNs knap 200 medlemslande for en opgradering. Spændingen har hele tiden handlet om, hvordan EU-landene vil stemme. Og samlet set ser det nu ud til at over halvdelen af EUs 27 medlemslande stemmer ja, herunder Danmark.