Briterne frygter en kopi af angrebet i Frankrig

De britiske myndigheder har optrappet grænsekontrollen til Frankrig. I forvejen har sikkerhedstjenesten kendskab til så megen ekstremistisk aktivitet, at man betragter et nyt terrorangreb som uundgåeligt.

Storbritannien har hævet sit trusselsniveau efter attentatet mod det satiriske ugeblad Charlie Hedbo i Paris onsdag. Her er vi på jernbanestationen St. Pancras i London. Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER MACDIARMID

LONDON: Angrebet i Paris er, hvad de britiske myndigheder i månedsvis har frygtet og regnet for overvejende sandsynligt vil finde sted i Storbritannien. Nu er trusselsniveauet hævet til overhængende fare for et angreb. Efterretningstjenesten MI5 mener, at der er risiko for, at en »ensom ulv« eller små grupper vil forsøge at »kopiere« massakren i Frankrig. Samtidig siger sikkerhedstjenestens generaldirektør, Andrew Parker, at der er kendskab til konkret planlægning fra al-Qaeda grupper om terror med henblik på at slå et større antal mennesker ihjel.

»Selv om vi og vore samarbejdspartnere gør vores yderste, så ved vi, at vi ikke kan gøre os håb om at stoppe alt,« siger Parker ifølge Daily Telegraph.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Flere britiske medier gengiver den øgede britiske trusselsvurdering i forbindelse med dækningen af begivenhederne i Paris og omegn. Ifølge BBC er grænsekontrollen med indrejse fra Frankrig blevet optrappet. Indenrigsminister Theresa May siger, at grænsevagter har »intensiveret kontrol med passagerer, køretøjer og varer« som en forholdsregel. Bevæbnet politi er udsendt for at overveje Eurostar-terminalen med hurtigtoget til Paris på St. Pancras stationen i London.

For mange briter vil det ikke være et særsyn. Allerede da briterne i efteråret sluttede sig til bombeaktionerne mod IS-ekstremisterne i Syrien og Irak, dukkede der maskinpistolbevæbnet politi op i lufthavne og andre udsatte steder. I november forlød det, at MI5 og Scotland Yard havde forhindret tre konkrete terrorplaner i de seneste fire måneder, og en ledende politiofficer sagde efter den nylige gidseltagning i en café i Sydneys centrum, at en lignende terrorhandling var planlagt i London.

Yderligere viderebringer The Times oplysninger fra franske medier om billeder fra overvågningskameraer, der viser en af de mistænkte terrorister fra Paris i færd med at spille fodbold med en dømt terrorist, som havde sin gang i Finsbury Park moskeen i London. Den moske er særligt berygtet som tilholdssted for sympatisører af militante islamister og har været rekrutteringssted for al-Qaeda. Den i Storbritannien berygtede London-imam Anjem Choudary skriver i et åbent brev, der tilsyneladende er blevet boykottet af britisk presse men trykt i USA Today, at »folk kender konsekvenserne« af at fornærme »budbringeren Muhammed«. Choudary har selv gjort sig til en mester i at udnytte den britiske ytringsfrihed til det yderste ved aldrig konkret at opfordre til terror og kriminelle handlinger men samtidig give religiøs opbakning til ekstremister og militante.

MI5s redegørelse over britiske terrortrusler fokuserer på, at faren kommer fra to sider. Den ene er hjemvendte ekstremister fra Syrien. Britiske myndigheder vurderer, at mindst 600 har deltaget i den syriske borgerkrig, og at langt de fleste har kæmpet med IS. De kan lave simple og dødbringende angreb som det i Paris uden en større organisation bag sig. Den anden store trussel kommer fra al-Qaeda grupper i Syrien, der konkurrerer med og til tider kæmper mod IS, hvis ledere kommer fra irakisk al-Qaeda og for et par år siden brød med den overordnede al-Qaeda ledelse, som man formoder holder til i Pakistan.

»Vi står fortsat over for mere avancerede og ambitiøse planer, der følger det nu desværre veletablerede mønster fra al-Qaeda og folk, der imiterer dem — forsøg på at volde tab af menneskeliv i stor skala, ofte ved at angribe transportsytemer eller ikoniske mål. Vi ved for eksempel, at en gruppe fra al-Qaeda inderkreds is Syrien planlægger større dødbringende angreb mod Vesten,« siger Parker ifølge The Times.

Det er tidligere blevet oplyst, at vestlige styrker har bombet ikke bare IS-tilholdssteder i Syrien men også al-Qaeda grupper, der udgør en formodet konkret trussel mod Vesten. Det har kompliceret forholdet vestligt allierede oprørsgrupper, der henviser til, at de kampvante, islamistiske ekstremister er en vigtig støtte i kampen mod Bashar al-Assads regime. Især kritiserer man, at Vesten bomber al-Qaeda grupperne uden også samtidig at angribe mål i regimets rækker.

At terrortruslen er overhængende og konkret er som sagt ikke nogen ny følelse for briterne og slet ikke for befolkningen i London. I maj 2013 blev soldaten Lee Rigby i civil hakket og stukket til døde af to mænd på åben gade i det sydøstlige London. I juli 2005 kostede et koordineret angreb med selvmordsbombemænd 52 mennesker livet og mange sårede i det centrale London. Der har også været forsøg på terrorangreb i Glasgow. Tidligere var der »Lockerbie-bombningen« med et bombesprængt nedstyrtet fly, der menes at være forårsaget af daværende libyske hersker Muamar Gadaffi. Før igen oplevede briterne en lang periode med nordirsk IRA-terror, der i nogle tilfælde blev modsvaret af protestantiske militantes terror i Nordirland.

Ved en erhvervskonference i Manchester torsdag erklærede premierminister David Cameron som en kommentar til de seneste begivenheder, at det gælder om at holde fast i værdierne.

»Det er en udfordring for vores sikkerhed, og derfor er vi nødt til at bekæmpe terror med alt, vi har. Men det er også en udfordring til vore værdier,« sagde Cameron ifølge Daily Telegraph og erklærede, at det er vigtigt at udnytte mulighederne for overvågning og sikkerhedsapparatet i kampen mod terroren, og at det skal ske samtidig med, at vi understreger troen på vore værdier.

»Vi holder fast i dem i dag i forsvaret af de værdier, som vi alle sætter højt.«