Briterne forbereder sig på det absolut værste scenarie: 500.000 døde af coronavirus

Et lækket dokument afslører det værst tænkelige scenarie for coronavirussens spredning i Storbritannien.

 

Fire ud af fem briter kan blive smittet med coronavirus, og en halv million mennesker kan dø.

Sådan lyder det absolut værst tænkelige scenarie ifølge den britiske regering, hvis coronavirussen spreder sig yderligere i landet.

Det skriver tabloidavisen The Sun efter at have set et lækket officielt dokument, som regeringen angiveligt har udfærdiget.

Det skal understreges, at dokumentet skildrer det værst tænkelige scenarie – og altså ikke det mest sandsynlige scenarie. En talsmand fra regeringen udtaler til The Sun, at selv om man forbereder sig på det værst tænkelige, betyder det ikke, at »man forventer, at det bliver til virkelighed.«

Indtil videre er 13 personer i Storbritannien blevet diagnosticeret smittet med coronavirus, men regeringen forbereder sig ifølge The Guardian på, at det tal kan stige. Hvis det sker, kan skoler blive beordret til at lukke, og der kan blive indført strikse restriktioner på rejser og transport i landet, skriver The Guardian.

Eksperter har tidligere forudset, at op mod to millioner briter kan blive smittet med coronavirus, skriver The Sun.

Ifølge The Sun er det nyligt lækkede regeringsdokument en »følsom rapport«, som går i dybden med det værst mulige forløb i forbindelse med coronavirussens eventuelle spredning i landet. Her hedder det blandt andet, at virussen vil spredes i befolkningen over to-tre måneder, indtil 80 procent af briterne, knapt 50 millioner mennesker, er smittet.

Det beskrives desuden, at mellem to og tre procent af de smittede vil dø af sygdommen. Og det betyder i tilfælde af det værst tænkelige scenarie altså, at omtrent 500.000 briter – hovedsageligt ældre og personer, der i forvejen har sundhedsproblemer – kan risikere at dø, skriver The Sun.

WHO: Kan blive en pandemi

I løbet af de seneste dage har coronavirussen for alvor spredt sig uden for Kina, både i Europa og Mellemøsten. Over 80.000 mennesker er blevet smittet med coronavirus på verdensplan, og mere end 2.600 personer er døde.

Særligt slemt ser det ud i Iran, Sydkorea og Italien.

Verdenssundhedsorganisationen WHO advarer om, at coronavirussen snart kan udvikle sig til en pandemi. Og store dele er verden er ikke klar til at håndtere sådan en krise, påpeger en ekspert fra WHO over for The Guardian.

Bruce Aylward er en af de eksperter, der for nyligt stod i spidsen for en WHO-delegation, der blev sendt til Kina for at hjælpe med at inddæmme coronavirussen. Og han hæfter sig ved, at Kina har klaret udfordringen enormt godt.

Epidemien i Kina er allerede kulmineret, og antallet af smittede falder, siger han til The Guardian. Det skyldes Kinas aggressive håndtering af coronavirussen og den hurtige isolation af de mennesker, der kunne være blevet udsat for smitte.

Det kan have reddet »hundredtusindvis af mennesker« i Kina fra at blive smittet, mener han. 2.715 mennesker er døde af coronavirus i Kina, og 78.000 personer er blevet smittet.

Aylward råder resten af verden til at se mod Kina for at få råd til bekæmpelsen af sygdommen.

»De har gjort det her meget hurtigt, og de ved, hvad de laver. De er meget, meget gode til det,« siger han til The Guardian.