Briterne efterlyser »Churchills« handlekraft: Vil ud af kaos efter Brexit

Kaos, intern strid og manglende ekspertise kan udsætte den endelige britiske EU-udmeldelse til tidligst ved udgangen af 2019.

Udenrigsminister Boris Johnson er fungerende premierminister mens Theresa May er bortrejst på ferie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yana Paskova
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange briter er overbeviste om, at Boris Johnson har en stor, brændende drøm. Det handler ikke om »Brexit«, der ved folkeafstemningen blev drevet af netop Johnsons løfter om en strålende fremtid uden for EU.

Der er også langt til det »Churchill-moment«, hvor den britiske udenrigsminister for alvor kan måle sig med sit store forbillede, som Johnson fandt tid til at skrive en hyldestbog om, mens han samtidig var London-borgmester og på vej tilbage til landspolitik. Men Johnson har netop i nogle dage fået sin drømmerolle som leder af landet, konstaterer britiske medier med varierende grader af ironi.

»Boris Johnson er i spidsen for landet som den højst rangerende politiker til stede i Storbritannien, mens Theresa May er på ferie i Schweiz,« som The Daily Telegraph mest neutralt formulerede det tirsdag.

Lederrollen er kun tildelt Johnson rent formelt uden reelt indhold, lyder det beroligende fra premierministerkontoret. Men mange briter begynder at efterlyse noget substans og måske noget af Winston Churchills handlekraft fra både Johnson, May og resten af regeringen efter EU-folkeafstemningen for næsten to måneder siden. Faktisk er Storbritanniens aktivering af »artikel 50« med efterfølgende to års udmeldelsesforhandlinger med EU på nippet til at blive udskudt fra det forventede »ved afslutningen af 2016«.

»Ministre vurderer nu, at aktiveringen kunne blive forsinket frem til efteråret 2017,« har en anonym regeringskilde sagt til The Sunday Times.

Det vil udsætte det endelige brud med EU til tidligst ved udgangen af 2019. Ifølge avisen hersker der kaos om helt basale forberedelser til forhandlingerne med de øvrige EU-lande og EU-administrationen i Bruxelles.

»De har ikke infrastrukturen til de mennesker, som de er nødt til at ansætte. De siger, at de ikke engang har styr på de rigtige spørgsmål at stille, når de endelig begynder forhandlingerne med Europa,« siger kilden til avisen.

Brexit-ministeriet

Det nye Brexit-ministerium under David Davis har hidtil ansat under halvdelen af de 250 ansatte med særlige EU-kompetencer, der menes at blive brug for i første omgang. Det nye ministerium for international handel under Liam Fox har ansat under 100 af de forventede op imod 1.000 eksperter i handelsaftaler, der vil være nødvendig til at udskifte EU-aftaler med særskilte britiske aftaler med såvel EU-lande som resten af verden.

Ministeriet under Fox måtte for nyligt trække en erklæring tilbage om, at Storbritannien en tid om nødvendigt kunne handle med EU ifølge gældende WTO-regler. Økonomer fastslog, at det vil betyde høje afgifter og meget begrænset adgang til EUs indre marked. Derudover viser et lækket brev ifølge The Daily Telegraph, at Fox har kastet sig ud i en strid med Johnsons udenrigsministerium om ressourcer og kompetencer.

Uhyre kompliceret brud

Grunden til den britiske regerings vildrede er ikke svær at fastslå. Der er tale om et uhyre kompliceret brud efter mere end 40 års medlemskab af EU. Samtidig må premierminister May balancere mellem økonomisk logik og de mange Brexit-løfter, som ikke mindst Johnson og andre af Mays konservative partifæller, heriblandt en del nuværende ministre, uddelte med gavmild hånd op til folkeafstemningen.

»Brexit er nødt til at betyde afslutningen på fri adgang over grænsen, ud af det indre marked og at genvinde kontrollen over vore farvande. Alt andet ville være forræderi,« skrev den tidligere UKIP-leder, Nigel Farage, på Twitter og luftede tanken om, at han ved forsøg på at udvande kravene kunne vende tilbage til britisk politik.

En ny rapport fra Resolution Foundation viser ifølge Financial Times, at en markant begrænsning af europæisk arbejdskraft kan give de lavest lønnede briter en mindre lønstigning, men den vil drukne i de negative konsekvenser for væksten efter et Brexit, og både fødevare- og beklædningsindustrien vil ifølge rapporten lide ekstra hårdt under manglen på billig og effektiv arbejdskraft.

Det er ikke let, og selv om Johnson skulle få en lys idé for en brugbar vej til Brexit, er hans muligheder begrænsede under hans kortvarige »ledelse« af landet. Til BBC understreger Mays talsperson, at »premierministeren fortsat er i kontrol og vil blive opdateret løbende«.