Briter tager imod migrantbørn inden rydning af Calais-lejr

Mandag begynder rydningen af den store lejr for flygtninge og migranter i den nordfranske by Calais.

Rydningen af migrantlejren i Calais ventes at tage en uge. Personerne i lejren skal flyttes til forskellige dele af Frankrig. Scanpix/Denis Charlet Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Calais. Knap 80 flygtninge- og migrantbørn er i løbet af weekenden kommet til Storbritannien fra lejren kendt som "Junglen" i Calais i det nordlige Frankrig.

Det rapporterer The Guardian forud for rydningen af lejren mandag.

Lørdag blev 54 uledsagede mindreårige transporteret til Storbritannien. Det var primært piger fra Eritrea. Søndag blev yderligere 24 børn fragtet under Den Engelske Kanal ifølge det britiske medie.

Børnene er kommet til Storbritannien som led i en aftale, hvor den britiske regering har givet tilsagn om at hjælpe uledsagede mindreårige.

Briterne begyndte allerede for en uge siden at hente børn, der har familie i Storbritannien, fra Calais ifølge nyhedsbureauet AFP.

De børn, der blev flyttet i weekenden, har dog ingen familie i Storbritannien.

Ud af de omkring 6500 flygtninge og migranter i Calais menes 1300 at være uledsagede børn.

Størstedelen af personerne i lejren ønsker at komme til Storbritannien.

Nu skal de mange mennesker, der stammer fra blandt andet Syrien, Eritrea og Afghanistan, i stedet sendes til 450 forskellige asyl- og modtagecentre rundt om i Frankrig.

Omkring 1250 betjente og gendarmer er sat ind i forbindelse med rydningen. Hvis der er migranter eller flygtninge, der nægter at flytte fra stedet, vil de blive anholdt.

Allerede søndag har der været meldinger om uro i "Junglen". Fransk tv har vist billeder af adskillige personer, der kaster sten mod politiet, som svarede igen med tåregas. Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Den franske præsident, François Hollande, betegnede situationen i lejren som "uacceptabel", da han besøgte stedet i sidste måned.

I det hele taget er de mange flygtninge og migranter i Calais et varmt emne i fransk politik, hvor kampen om at blive Frankrigs næste præsident er i gang.

Favoritten til at tage over for Hollande, den tidligere premierminister Alain Juppé, har blandt andet foreslået at flytte den fransk-britiske grænse. I dag sker grænsekontrollen på den franske side af Den Engelske Kanal. Juppé vil flytte kontrollen til det sydlige England.

Rydningen af "Junglen" ventes at tage en uge.

/ritzau/