Briter planlægger militært modsvar til Syriens gasangreb

Den britiske premierminister siger, at det internationale samfund må svare igen på Syriens brug af kemiske våben.

Storbritannien svarer ikke på, hvorvidt de vil afvente FN-beviser på det kemiske angreb, før man handler. FN-inspektører er i Syrien lige nu for at undersøge de påståede angreb i en forstad til hovedstaden Damaskus. Fold sammen
Læs mere
Foto: YOUSSEF BADAWI

STORBRITANNIEN: Det britiske militær arbejder på en plan for et indgreb i Syrien, oplyser premierminister David Camerons talsmand ifølge BBC.

På et pressemøde tirsdag oplyser talsmanden, at den britiske regering overvejer et »passende modsvar« efter den formodede brug af kemiske våben i et område nær Damaskus. Talsmanden vil ikke svare på, om briterne vil vente på en undersøgelse af angrebet iværksat af FN, inden de griber ind.

Cameron vil i løbet af tirsdagen beslutte, om det britiske parlament skal indkaldes for at drøfte en mulig militær intervention, forlyder det.

FNs inspektører fik mandag adgang til det område, hvor angrebet med nervegas angiveligt fandt sted onsdag i sidste uge, men deres endelige rapport ligger endnu ikke klar. Regimet og oprørerne har gensidigt beskyldt hinanden for at stå bag angrebet, som ifølge oprørerne kan have kostet 1.300 mennesker livet.

Den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), sagde mandag, at Danmark ikke er parat til at tilslutte sig en koalition af villige lande, der vil gribe ind i Syrien uden et klart FN-mandat. Men ifølge TV 2 Nyhederne åbner statsministeren nu for, at Danmark kan tilslutte sig et indgreb over for Assad-styret uden at have FN i ryggen.

»Det vi hører fra vores nærmeste allierede er, at de efterhånden ikke er i tvivl om, at der er tale om kemiske våben, og at det er Assad, der har brugt kemiske våben mod egen befolkning. Det her lægger selvfølgelig et maksimalt pres på FNs sikkerhedsråd, men jeg er også nødt til at sige, at hvis FNs sikkerhedsråd ikke vil reagere i den nuværende situation, så er vi nødt til at overveje alternative reaktionsmønstre,« siger Helle Thorning-Schmidt til TV 2.

BNB