Briter lister i retning af den irske kattelem

Selv en ganske løs irsk forbindelse kan udløse et dobbelt statsborgerskab til briter. Den mulighed lokker tilsyneladende mange briter, der i tilfælde af et nej 23. juni fortsat ønsker at nyde godt af EUs fordele.

Usædvanlig mange briter har i foråret ansøgt om et irsk pas og dobbelt statsborgerskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN TALLIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Usædvanlig mange briter har i foråret ansøgt om et irsk pas og dobbelt statsborgerskab. Travlheden på de irske paskontorer er så stor, at myndighederne midlertidigt har »øget personalet med flere end 200 ansatte«, har udenrigsminister Charlie Flanagan oplyst til Sky News. De seneste opgørelser viser, at der især i april blev registreret en voldsom stigning, og udfaldet af torsdagens britiske EU-folkeafstemning kan være udslagsgivende for, om travlheden fortsætter.

Intet tyder dog på, at der pludselig har rejst sig en patriotisk bølge blandt briter med irske aner. Mange af dem er stolte af tilhørsforholdet til den grønne ø, og på den årlige Saint Patrick’s Day giver det måske lidt ekstra swagger – med den selvbevidste aura af at være lidt speciel på den rigtige måde. På en pub syd for Themsen i forbindelse med en mindeaften for 100 året for Påskeopstanden i Irland proklamerede en folkesanger, at han var en stolt London Irish – han havde sandsynligvis i hvert fald det irske pas på plads.

Der ser dog ud til at være noget helt andet på spil for de briter, der i øjeblikket graver dybt i familiealbummet for at finde en irsk forbindelse. For vælger briterne 23. juni at forlade EU, så kan dobbelt statsborgerskab holde døren til EU åben for den enkelte britiske borger, har såvel irske som britiske medier gjort opmærksom på.

I forvejen er tilknytningen på øerne mod vest tættere, end den er mellem sydsvenskere og københavnere – også inden den nyetablerede grænsekontrol. Der er således ingen grænsekontrol mellem Nordirland og Irland, og nogle landmænd har endda marker på begge sider af grænsen.

De engelsktalende irere glider ubesværet ind i engelske byer, og rigtig mange er lidt af hvert, ligesom de fleste nordirere per automatik har adgang til irsk statsborgerskab. Ifølge Sky News lever omkring 500.000 irere i Storbritannien, mens 300.000 briter bor i Republikken Irland. Omkring ti procent af Storbritanniens indbyggere har mindst én bedsteforælder født i Irland, og for dem er der stort set fri adgang til et irsk pas skriver The Independent:

»Du behøver rent faktisk ikke at flytte til Irland for at blive statsborger, men dit irske pas vil gøre dig til EU-borger og give fri bevægelighed i alle EU-lande.«

En finansekspert fra City of London sagde mandag til BBC, at finansverdenen er ved at manøvrere penge og fonde i position til en irsk forbindelse, ligesom et rekordhøjt antal britiske advokater i år har benyttet sig af en mulighed for at blive godkendt som advokat i Irland på særdeles lempelige vilkår. I 2014 valgte 51 advokater at benytte sig af muligheden. I 2015 var det 101, og i år er 186 advokater indtil videre blevet godkendt i Irland. For at kunne føre sager ved EU-domstole skal man være advokat i et EU-medlemsland.

Hvorfor vælge fra, når vi »har det bedste af begge verdener«, spørger britiske EU-tilhængere med henvisning til EUs behageligheder uden at være med i euroen og Schengen.

Berlingske har mødt flere britisk-irske EU-modstandere, der fortsat vil kunne nyde lidt af hvert. Med et »Leave« 23. juni kan der hurtigt blive endnu flere med et ben i hver lejr.