Brite udråbt til at være manden på gidselvideoer

Computer­programmør i 20erne fra London og født i Kuwait er mistænkt for at være den tildækkede terrorist på videoer, hvor vestlige gidsler blev henrettet.

»Jihadi John«, hvis identitet nu er afsløret af amerikanske regeringskilder – til stor ærgrelse for briterne. Video: AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: En mand i 20erne fra det vestlige London og født i Kuwait ved nu, hvordan det er at være verdens mest eftersøgte mand. Briten Mohammed Emwazi blev torsdag af anonyme amerikanske regeringskilder udpeget til at være den såkaldte »Jihadi John« på videoer, hvor kidnappede journalister og nødhjælps­arbejdere er blevet dræbt af Islamisk Stat.

Den britiske premierminister, David Cameron, lod i går en talskvinde sige, at de »skyldige for drabene vil blive fundet og stillet for retten«, men samtidig kunne man spore irritation over, at navnet på den mistænkte var offentliggjort fra den anden side af Atlanten. Efterretningstjenester i USA og Storbritannien skal have identificeret manden for næsten et halvt år siden med elektroniske hjælpemidler, men har holdt oplysningerne hemmelige.

»Vi vil hverken bekræfte eller det modsatte. Vi vil ikke spekulere i, hvad enkelte personer kan have gjort,« lød det ifølge BBC fra Downing Street med tilføjelsen.

»Vi har ikke set nogen erklæring fra USA, der bekræfter oplysningerne.«

Tidligere har Cameron erklæret, at de britiske myndigheder nok skal få fat i manden på videoen, og angiveligt givet efterretnings­tjenesten særlige ordrer til at prioritere eftersøgningen. Også USAs præsident, Barack Obama, har sat fokus på manden, der på videoerne fremstår som selve personificeringen af ekstremisternes ondskab. På flydende britisk-engelsk med fangerne på knæ i ørkenen har han truet og hånet Vesten, mens fangerne derefter blev fremvist, hvor de havde fået skåret halsen over. Han og tre andre engelsktalende fange­vogtere fik af vestlige fanger øgenavnet »the Beatles«, og han var »John«.

Til Storbritannien som seksårig

Ifølge BBC blev Emwazi født i 1988 og flyttede til Storbritannien med sine forældre som seksårig. Ifølge andre britiske medier er hans familie relativt velstillet, og manden blev uddannet til computerprogrammør på Westminster University. I 2013 rejste han ifølge oplysningerne til Idlib i Syrien og sluttede sig til IS.

Nogle år forinden skal han have fået kontakt til i det mindste støtter af den somaliske terrorgruppe al-Shabaab. Han skal også være blevet anholdt i Tanzania, hvor han hævdede at være på safari, og sendt tilbage til Europa til afhøring af såvel hollandske som britiske myndigheder. Det kan være grunden til, at man har kunnet identificere ham, fordi han var »kendt«, men det kan også føre til spørgsmål om, hvordan en overvåget og formodet radikaliseret mand frit kunne rejse til Syrien.

Britisk politi mødte i går ifølge lokale kilder frem ved familiens hus, hvor hverken forældrene eller en bror og to søstre var hjemme. Tidligere er en rapmusiker fra Vestlondon blevet mistænkt for at være »Jihadi John«. Det er uvist, om han nu er mistænkt for at være en af de andre af de fire britiske fangevogtere. Mindst én mand fra en gruppe af unge portugisere i London, der konverterede til islam og menes at være i Syrien, er ifølge britiske medier også under mistanke for at have deltaget i optagelsen af de morderiske videoer.