Brite risikerer fængsel for at smugle fireårig asylsøger

Nødhjælpsarbejder blev opdaget i Frankrig med afghansk pige, som hendes familie i Leeds stod parat til at tage imod. Hvornår er en person er nødlidende nok til, at man må hjælpe?

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBY MELVILLE

LONDON: Det virkede som en moralsk rigtig beslutning. Rob Lawrie bor i Leeds-området. Han sad med en fireårig, afghansk pige på skødet. Det var koldt. Lawrie kendte pigen godt, og faren bad ham om at tage datteren med sig væk fra de usle forhold i lejren med asylsøgere og illegale immigranter i Calais, hvor vinteren nærmede sig.

Den afghanske familie havde slægtninge i Leeds, der var parate til at tage sig af pigen med kælenavnet »Bru«. I dag fortryder Lawrie det hele. Stillet for en fransk domstol torsdag vil han erklære sig skyldig i at have forsøgt at smugle pigen over Den Engelske Kanal og erkende, at det var forkert. Han ved, at han i værste fald risikerer en fængselsstraf på fem år og en bøde på mere end 200.000 kroner, men hans forsvarer vil sige, at Lawrie blot udviste nødvendig menneskelighed over for et menneske i nød.

»Jeg havde ingen rationelle tanker tilbage. Jeg tænkte på, hvordan det ville være muligt at tage af sted uden den lille pige. Der vil være en familie der, som kan tage sig af hende, give hende kærlighed, give hende et sted at være. Hun vil få sit eget værelse. Eller jeg kan give hende tilbage til sin far, der vil tage hende til et koldt dække, hvor hun vil være nødt til fortsat at leve,« har Lawrie fortalt til ITV om det følelsesladede øjeblik i oktober, hvor han tog sin afgørende beslutning.

Den 49-årige nødhjælpsarbejder i Calais blev stoppet af franske grænsebetjente, da han var på vej tilbage til Storbritannien. De opdagede to mænd fra Eritrea, som havde gemt sig i varevognen. Da Lawrie efterfølgende blev anholdt, blev han nødt til at fortælle om pigen, hvis egentlige navn er Bahar Ahmadi, og som blev bragt tilbage til sin far. Lawrie har sagt, at han intet kendte til mændene, og retssagen gælder pigen.

Siden har Lawrie, selv far til fire børn, ventet på retssagen i Frankrig, der begynder torsdag. I flere medier har han sagt, at sagen har ødelagt hans familie og ruineret ham økonomisk, og at hans beslutning var et »øjebliks galskab«. Hans advokat har til Reuters sagt, at hun vil henvise til, at fransk lov giver straffrihed for, at man uden personlig vinding hjælper en person i nød.

To underskriftsindsamlinger på nettet til fordel for Lawries frifindelse havde, med forbehold for gengangere, tirsdag eftermiddag samlet flere end 171.000 støtter, som søger at skabe et politisk pres i både Storbritannien og Frankrig for den tidligere fysiske træner i hæren, der droppede sin forretning med tæpperensning, da han blev grebet af billederne fra Calais.

Tusindvis ved kystby

I den franske kystby er vurderingen, at mellem 3.000 — 5.000 i øjeblikket venter på chancen for at smugle sig til den engelske kyst. En britisk domstol skal om nogle dage tage stilling til en retssag mod en mand fra Sudan, der i august vandrede fra Calais gennem tunnellen under Den Engelske Kanal, og som forårsagede store forsinkelser i trafikken, da han blev opdaget undervejs. Manden blev tildelt asyl juleaften, og retssagen blev i første omgang udsat for at overveje spørgsmålet, om flygtningestatus giver lov til at bruge alle midler for at komme til et andet land.

Lawrie siger, at han aldrig igen vil udsætte sig selv og sin familie for de konsekvenser, som forsøget på at hjælpe den afghanske pige har udløst.

»Jeg plejer at sige, at man ikke kan hjælpe alle, men at alle kan hjælpe nogen. Bru og hendes far var blevet til nogen,« sagde Lawrie til ITV. Den franske domstol vil nu tage stilling til, hvad straffen er for at følge sin indskydelse om at hjælpe nogen.