»Britain first«: Var mord på britisk politiker relateret til kommende Brexit-afstemning?

Storbritannien vågner op til en række ubesvarede spørgsmål efter drabet på den 41-årige Labour-politiker Jo Cox. Et vidne har fortalt om råb fra drabsmanden, der antyder et nationalistisk motiv.

Foto: WILL OLIVER

LONDON: Den myrdede Labour-politiker Jo Cox blev torsdag aften mindet både i sin valgkreds i West Yorkshire i det nordlige England og flere steder i London, mens briterne fredag vågnede op til det fortsat ubesvarede spørgsmål: Hvorfor?

Politikere og mange andre briter er i chok over drabet på den nyvalgte 41-årige politiker torsdag lige over middag. Nyheden om angrebet resulterede straks i, at både EU-tilhængere og EU-modstandere aflyste deres valgkampagner.

Sent torsdag aften forlød det, at der ikke vil være nogen kampagneaktiviteter frem til lørdag. Den britiske folkeafstemning om, hvorvidt briterne skal holde fast i eller droppe deres EU-medlemskab, finder sted om en uge 23. juni.

Imens forsøger britisk politi at fastslå et motiv for de dræbende skud mod Cox i den lille markedsby Birstall lidt sydvest for Leeds. Et vidne har sagt til BBC, at drabet fandt sted foran hans café, og at han så en mand med en pistol, der råbte »Britain first« eller »put Britain first«. Cox var i færd med en slags åbent hus i sin valgkreds, der er normalt for britiske underhus-politikere.

»Da jeg så efter, hvad der foregik, var der en mand i 50erne med en hvid baseball-hat og jakke og med en pistol i hånden. En pistol, der så gammeldags ud. Han skød denne kvinde én gang, og så skød han hende igen, og så lænede han sig ind over hende og skød hende igen i ansigtet,« fortalte café-ejeren til BBC.

»Der var en, der prøvede at tage fat i ham og begyndte at slås med ham, og så tog han en kniv frem, der mindede om en jagtkniv og begyndte at stikke hende flere gange. Folk skreg og løb væk fra området.«

Den højreekstremistiske organisation Britain First, udsprunget af det højreekstreme parti British National Party, udsendte torsdag en erklæring, hvor man tog afstand fra drabet og afviste enhver forbindelse.

En 52-årig mand lokal beboer blev overmandet af politiet og anholdt efter angrebet. Torsdag eftermiddag og aften var politi og retsmedicinere ifølge britiske medier i færd med at ransage den anholdtes bopæl.

Ved en efterfølgende pressekonference sagde Yorkshire politi, at man betragter drabet som en »lokal hændelse«, og at man arbejdede ud fra formodningen om, at gerningsmanden var alene om angrebet. En talskvinde for politiet sagde, at man endnu ikke var i stand til at fortælle noget om oplysningerne om, at der var blevet råbt i forbindelse med angrebet.

Våben, heriblandt en pistol, er ifølge politiet blevet fundet og beslaglagt i forbindelse med drabet. Politiet oplyste, at en 77-årig mand også blev angrebet, og at han »ikke er livstruende såret«.

Ifølge avisen Independent har den anholdte, formodede gerningsmand tilsyneladende tidligere haft forbindelse med en organisation på den yderste højrefløj, som nu anbefaler, at Storbritannien forlader EU ved den kommende afstemning. Oplysningerne er 10 år gamle, og avisen kan ikke fastslå, om der fortsat er en forbindelse. I en lokal avis har den anholdte for nogle år siden udtalt, at »frivilligt arbejde er den bedste terapi« for hans psykiske problemer.

Den konservative indenrigsminister Theresa May afviste torsdag aften at spekulere i motivet for drabet, men hun erklærede, at hun fandt det »fuldstændig passende«, at EU-kampagnerne var blevet suspenderet.

De politiske reaktioner efter drabet var præget af, at motivet endnu var ukendt. Det er første drab på en Underhus-politiker siden 1990, men der siden været flere alvorlige overfald. Flere politikere gjorde torsdag efter angrebet på Cox opmærksom på, at der er en følelse af, at britiske politikere bliver mødt mere aggressivt end tidligere i befolkningen og ofte bliver truet med hadefulde meddelelser på nettet.

Cox havde kun været medlem af Underhuset i lige over ét år, efter hun blev valgt til Underhuset sidste år til at repræsentere det område, hvor hun blev født og voksede op.

Fra lokalområdet i valgkredsen "Batley og Spen" fortalte den ene lokale beboer efter den anden personlige historier om det særlige indtryk, som Cox havde gjort. Fra hendes politiske modstandere og partifæller i London lød det efter drabet, at Cox i løbet af kort tid havde gjort sig særlig bemærket blandt de nyankomne efter i Underhuset som en særdeles kompetent og engageret politiker.

»Vi er dybt chokerede. Jo Cox blev dræbt, mens hun udførte sit job, i færd med at hjælpe folk. Hun var hele sit liv dedikeret til menneskerettigheder og retfærdighed,« sagde Labour-leder Jeremy Corbyn, der henviste til, at Cox arbejdede for bistandsorganisationen Oxfam, inden hun blev politiker.

Cox havde blandt andet hurtigt gjort sig bemærket i Underhuset ved tværpolitisk samarbejde for at hjælpe syriske flygtningebørn, og hun havde engageret sig i det politiske arbejde for at hjælpe folk i Storbritannien, der lever og arbejder under slavelignende vilkår. Hun var særligt interesseret i udenrigspolitik og udviklingsbistand.

Cox var gift og efterlod sig to små børn på tre og fem år. Hun var uddannet fra Cambridge. På en BBC-præsentation af den nye politiker, fortæller hun, at hun let kunne komme til Westminster, fordi hun »levede i en husbåd« ikke langt væk, og mens hun i programmet så over Themsen, erklærede hun, at parlamentet nok »var en imponerende bygning«, men at hun ikke havde tænkt sig, at lade sig påvirke og holde nede af det.

Også fra konservative politikere blev der udtrykt sorg og chok efter drabet, og indenrigsminister May sagde, at Westminster havde mistet »en af de dygtigste og mest populære« politikere.

Labour-politikeren Stephen Kinnock, gift med Helle Thorning-Schmidt, delte kontor med Cox. Han beskrev over for BBC sin partifælle som en »talentfuld og vidunderlig« person, »der spredte liv med sin humor«.

»Det var en person, der havde tilbragt hele sin karriere i marken, ude ved folk og ikke i en boble,« sagde Kinnock.

Efter at det var oplyst, at Cox død på sygehuset af sine sår efter angrebet, udsendte hendes mand, Brendan, en erklæring om, at hans afdøde hustru »frem for alt andet nu ville ønske to ting. Et at vores dyrebare børn bliver badet i kærlighed, og to at vi alle står sammen for at bekæmpe det had, der dræbte hende. Had har ikke en tro, race eller religion.«