Brexit-usikkerhed fortsætter: Skilsmissen bliver svær og langvarig

Den afgående, britiske premierminister David Cameron havde ikke meget afklaring med til sit sidste EU-topmøde udover, at det er helt sikkert, at Storbritannien forlader EU. Først til september er en ny premierminister på plads, og indtil da må EU sidde i venteværelset, mens en vanskelig skilsmisse tegner sig.

Foto: THIERRY ROGE

BRUXELLES: Det var med lige dele beklagelse og forsøg på at finde en konstruktiv mine, at EUs stats- og regeringschefer forlod den sidste topmødemiddag med Storbritanniens afgående premierminister, David Cameron, tirsdag aften.

Alle understregede, at man ønsker et så tæt og godt forhold til Storbritannien som muligt i fremtiden, men også at der desværre ingen vej er udenom, at Storbritannien vitterlig forlader EU. Og trods den gode vilje er alle også helt klare omkring, at skilsmisseforhandlingerne vil blive vanskelige og langvarige.

»Det er ikke tid til ønsketænkning, men til at se tingene, som de er,« lød det fra Tysklands kansler, Angela Merkel, der også gjorde det klart, at en kommende britisk regering ikke skal regne med fuld adgang til det indre marked, hvis den vil sætte begrænsninger på EU-borgeres fri bevægelighed.

Den pointe understregede mange af EU-lederne, og kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, sagde, at det også er et juridisk spørgsmål.

»Enten er man inde, ellers er man ude, når det kommer til det indre marked. Traktaten er traktaten,« sagde Juncker med henvisning til, at varernes frie bevægelse hænger uløseligt sammen med borgernes frie bevægelsesmuligheder.

Juncker stillede i øvrigt op til interview med BBC på engelsk og svarede på engelsk på det efterfølgende pressemødet i en form for afvisning af, at han skulle være holdt op med at tale engelsk i officielt EU-regi. Men han var hård i sin kritik af den britiske Leave-kampagnes manglende plan for fremtiden, ligesom han fastholdt, at den britiske nej-siger over dem alle, Nigel Farage, burde holde sig væk fra Europa-Parlamentet, som Farage ellers er valgt til, når han nu hader EU så meget.

Britisk kaos

Hvad en kommende britisk regering vil ønske, kunne David Cameron dog ikke hjælpe med. Han hæftede sig ved en »god og konstruktiv« ånd omkring fremtiden på topmødet, selv om stemningen var trist og præget af beklagelse over resultatet af den britiske folkeafstemning.

Men det bliver først den kommende britiske premierminister, der skal sætte gang i skilsmisseforhandlingerne ved at aktivere den såkaldte »Artikel 50,« og før det sker, er der ingen forhandlinger mellem EU og Storbritannien om fremtiden.

»Der var stor forståelse for, at Storbritannien og EU bør søge det tættest mulige forhold omkring handel, samarbejde og sikkerhed. Storbritannien forlader EU, men vender ikke Europa ryggen. Men det bliver umuligt at have alle fordele ved et medlemskab, når man ikke er medlem, og derfor må en kommende premierminister og regering gøre op med sig selv, hvilket forhold til EU der ønskes, inden Artikel 50 aktiveres,« sagde David Cameron.

Han understregede, at et hold er sat i gang med at undersøge forskellige modeller, men at han intet har med beslutningen at gøre.

Løkke: De unge bliver ofrene ved en ond skilsmisse

Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), sagde på et efterfølgende pressemøde, at han havde en vis optimisme, fordi Storbritannien ser ud til at ønske det tættest mulige partnerskab med EU efter skilsmissen. Men han understregede også, at en kommende britiske regering må være realistisk.

»Det står klart, at de, der har advokeret for, at Storbritannien skulle forlade EU, ikke har nogen klar plan for, hvad der skal ske. Alvoren melder sig, for vi ved alle, at det er børnene, der betaler prisen ved en ond skilsmisse, og det samme gælder her. Det vil være den næste generation, der dømmer os på vores evne til at sikre, at Storbritannien kan forlade samarbejdet på en ordentlig måde,« sagde statsministeren.

Onsdag mødes de 27 stats- og regeringschefer - uden David Cameron - til en første diskussion af, hvordan fremtidens EU uden Storbritannien skal se ud. Og til september, så snart der er fundet en ny britisk premierminister, er der planlagt et nyt uformelt topmøde for de 27 stats- og regeringschefer om fremtiden for EU uden Storbritannien. Det vil blive afholdt i Slovakiet, der overtager EU-formandskabet pr. 1. juli.

»Jeg har en oplevelse af, at der har været en betydelig selvrefleksion. Nu handler det om Storbritannien, men det er ikke længe siden, at vi havde en folkeafstemning i Holland, der faldt ud med et nej. Før det havde vi en folkeafstemning i Danmark, der faldt ud med et nej. Og man kan ikke udelukke, at man ville se tilsvarende resultater i andre lande. Der er en betydelig skepsis derude, som vi er nødt til at tage alvorligt,« sagde Lars Løkke Rasmussen og tilføjede, at det ikke er tid til mere føderalisme i EU, men derimod pragmatisme.