Brexit truer med at splitte Labour: Stor intern strid om ny folkeafstemning

71 Labour-medlemmer ønsker en ny folkeafstemning. Støtter Labour-leder Jeremy Corbyn den idé, truer andre partimedlemmer imidlertid med at forlade partiet.

Jeremy Corbyn vil ikke tale med Theresa May. Han mener, at hendes forhandlinger på tværs af fløjene er et »stunt«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ben Stansall/Reuters/Ritzau Scanpix

Udadtil ser det måske ud til, at Labour-leder Jeremy Corbyn har overtaget i forhandlingerne med premierminister Theresa May om en mulig ny EU-skilsmisseaftale.

Men oppositionslederen er hårdt presset af sit eget bagland. Mens Jeremy Corbyn har nægtet at mødes med Theresa May, så længe hun ikke kan udelukke et no deal-Brexit, har 71 af Labours medlemmer udsendt et brev, hvori de kræver en ny folkeafstemning.

Samtidig har en række højtstående medlemmer af partiet nu oplyst, at de vil gå af, hvis Corbyn vælger at støtte den idé, skriver The Guardian. Flere af partiets ordførere – eller ministre i skyggekabinettet, som det hedder i britisk politik – er imod en ny folkeafstemning.

»Jeg ville stå i en meget svær situation, hvis vi støttede endnu en folkeafstemning. Jeg ville ikke have andet valg end at træde tilbage,« fortæller en af dem anonymt til The Guardian.

Gloria de Piero, der er indenrigsminister i skyggekabinettet, fortæller, at hun ikke støtter endnu en folkeafstemning:

»Jeg stillede op med et valgmanifest, der lovede at respektere folkeafstemningens resultat,« fortæller hun til The Guardian.

En meningsmåling fra YouGov viste onsdag, at 56 procent af briterne nu ønsker at blive i EU, og at 44 procent fortsat ønsker at forlade unionen. Nøjagtigt lige så mange vælgere ønsker en ny folkeafstemning. Kigger man alene på Labours vælgere, er der ifølge meningsmålingen 78 procent, der ønsker en ny folkeafstemning, skriver The Guardian.

Efter at Theresa May overlevede Labours mistillidsafstemning mod hende, er et nyvalg – som Jeremy Corbyn har talt for – blevet væsentligt mindre sandsynligt, og dette har fået en række Labour-medlemmer til at presse partilederen til at støtte en ny folkeafstemning.

Theresa May nægter imidlertid at udskrive en ny folkeafstemning, som ifølge Politico dog heller ikke vil kunne afholdes før begyndelsen af 2020. Storbritannien skal forlade EU 29. marts i år.

Theresa May skal mandag præsentere en ny plan for, hvordan hun vil forlade EU. Torsdag afviste Jeremy Corbyn som den eneste oppositionsleder, at mødes med hende for at forhandle om, hvordan et britisk EU-exit kunne se ud. Han ville kun mødes med May, såfremt hun kunne garantere, at Storbritannien ikke ville ende med et no deal-Brexit, lød det.

I et brev skrev Theresa May dog, at dette var en »umulig betingelse« at stille, eftersom regeringen ikke har mulighed for at stille sådanne garantier som følge af hendes historisk store nederlag i Underhuset tirsdag.

Corbyns manglende vilje til at mødes med Theresa May har vakt kritik fra partiets tidligere leder Tony Blair:

»Hvis der er national krise, og premierministeren beder oppositionslederen om at komme og tale med hende, så skal han selvfølgelig dette,« fortæller Tony Blair til BBC Radio 4.

Men Jeremy Corbyn vil ikke tale med Theresa May. Han mener, at hendes forhandlinger på tværs af fløjene er et »stunt«, skriver The Guardian.

»Hun virker klar til at sende landet direkte mod afgrunden,« siger Jeremy Corbyn.