Brexit eller ej: EU og briterne styrker samarbejdet mod terror

Kampen mod terror og det europæiske forsvarssamarbejde vil blive styrket på EU-topmødet. Det sker med Storbrit­annien på holdet, for også efter Brexit tyder det på et stærkt sikkerhedsmæssigt samarbejde mellem EU og briterne.

Belgisk soldat står vagt ved stationen hvor terrorangrebet fandt sted. Ingen andre end gerningsmanden kom noget til under angrebet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag formiddag lignede Gare Centrale i Bruxelles sig selv. Der var ikke mange spor efter den eksploderede kuffert, som den nu dræbte gerningsmand tirsdag aften bragte til delvis sprængning på banegården. Store som små benyttede atter den travle station, og metroen var lige så propfyldt som på enhver anden dag.

Militærets tilstedeværelse på såvel Gare Centrale som i resten af Bruxelles var særdeles synlig. Sådan har det været i mere end halvandet år, og det har man som Bruxelles-borger på sin vis vænnet sig til. Alligevel var det »afværgede terrorangreb«, som den belgiske anklager definerer det, en klar påmindelse om den konstante og betydelige terrortrussel, der hviler over Europa. Ikke mindst i Belgien, Frankrig og Storbritannien, hvilket den seneste uge har demonstreret.

Netop kampen mod terror og et stærkere samarbejde om sikkerhed vil være et ekstra fremtrædende emne på EU-topmødet, der finder sted torsdag og fredag – og vel at mærke et emne, hvor Storbritannien og de fortsættende EU-lande er helt enige om, at det er nødvendigt at samarbejde endnu mere end i dag – Brexit eller ej.

Hidtil har det handlet om, at landene skal blive bedre til at udveksle efterretninger, hvilket overvejende finder sted i nationalt regi, samt om at hjælpe hinanden med at få styr på hjemvendte jihadister. Nu vil EU-landene med én samlet stemme så samtidig presse giganterne inden for sociale medier som Facebook, Google og Twitter til at fjerne terror­propaganda hurtigere, end det sker i dag.

»Det Europæiske Råd forventer, at industrien udvikler ny teknologi og redskaber, der skal forbedre den automatiske sletning og fjernelse af indhold, der opildner til vold,« hedder det i udkastet til topmødets sluttekst. Den formulering ventes der fuld opbakning til fra alle EU-lande.

Desuden understreges det, at IT-industrien bør forhindre, at krypterede kommunikationskanaler kan anvendes af terrorister, som vil undgå at blive sporet af efterretningstjenester.

Allerede da Storbritanniens premierminister, Theresa May, i sidste uge var på besøg hos Frankrigs nye præsident, Emmanuel Macron, understregede de begge, at dette er en absolut topprioritet i kampen mod radikalisering og terror, og at de to lande er villige til at lave lovgivning og trække IT-selskaberne i retten, hvis disse ikke får gjort noget ved problemet. Og nu kommer opsangen til IT-giganterne så i samlet kor fra formentlig alle EU-lande.

Nye britiske toner

I det hele taget er samarbejdet mellem Frankrig og Storbritannien tæt i kampen mod terror, hvor det er de to europæiske lande, som har været hårdest ramt af terroren de seneste år.

Selv om Frankrig står for en hård linje i Brexit-forhandlingerne – blandt andet i forhold til opgørelsen af skilsmisseboet – lyder der andre toner på sikkerhedsfronten. Det gælder nu også i forhold til et tættere EU-forsvarssamarbejde, som briterne i årevis har blokeret for.

I topmødets sluttekst, som briterne indgår i, lægges der således op til et »inklusivt og ambitiøst permanent, struktureret samarbejde« på forsvarsområdet. Et sådant forstærket samarbejde, kaldet PESCO, er en mulighed i Lissabon-traktaten, men briterne har tidligere altid sørget for, at dette ikke blev til noget.

Der er på ingen måde tale om en fælles hær, men det stærkere forsvarssamarbejde skal gøre de EU-lande, som ønsker at være med, i stand til at koordinere bedre og muligvis rykke hurtigere ud på fælles militære missioner. Den britiske opbakning til PESCO bliver i den grad positivt modtaget i Frankrig og Tyskland, som især har presset på for dette.

Hvad PESCO helt konkret kommer til at indebære, skal først forhandles på plads i løbet af efteråret, og herefter skal landene meddele, om de ønsker at være med.

På topmødet ventes Emmanuel Macron at understrege, at forsvarssamarbejdet er et af de områder, hvor han som ny fransk præsident vil sætte ekstra skub på EU. Og han ser også gerne i fremtiden et tæt militært samarbejde med briterne, fordi Storbritannien sammen med Frankrig er Europas klart stærkeste militærmagt.

Dette peger også i retning af, at et tæt partnerskab i forhold til såvel intern som ekstern sikkerhed i Europa bliver et sted, hvor briterne og EU vil være enige i forbindelse med Brexit. Det er samtidig et godt kort for briterne i forhandlingerne, fordi EU i høj grad har brug for Storbritannien på sikkerhedsområdet.

Når briterne har ændret holdning, hænger det også sammen med, at det stærkere EU-forsvarssamarbejde i høj grad skal være et supplement til NATO, hvor NATO ikke kan eller vil bruge ressourcer.

Danmark står på grund af forsvarsforbeholdet uden for PESCO, men regeringen har som den britiske i første omgang ikke noget problem med dette, så længe overlap med NATO undgås.

Jakob Ussing er Berlingskes EU-korrespondent