Brexit-chefen svarer igen på sønderlemmende kritik: »Det er ren og skær fiktion«

Storbritanniens Brexit-forhandler, David Davis, siger, at Storbritannien altid tager forhandlingerne alvorligt og tilbageviser EUs beskyldninger om ikke at være konkret nok.

Den britiske chefforhandler for Brexit, David Davis. Foto: Sofie Mathiassen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Meget kan man sige om Storbritanniens minis­ter for Brexit, David Davis. Men han er ikke nogen dårlig sælger af sit land i disse svære forhandlingstider, hvor han som briternes chefforhandler står for at opnå de bedste aftaler med EU i forbindelse med, at Storbritannien forlader det europæiske fællesskab i 2019 med en mulig toårige overgangsordning frem til 2021.

David Davis har argumenterne på plads, når det drejer sig om, hvorfor EU skal give Storbritannien en rigtigt god aftale, når briterne udtræder af EU. Men det er også nødvendigt at forhandle en toårig overgangsordning frem til 2021, fordi alt ikke kan nås inden for tidsfristen. Så hele to forhandlinger skal der til. Men selv det burde ikke være et problem ifølge David Davis.

»EU vil ganske vist ikke begynde forhandlinger om det, der skal ske efter overgangsperioden i 2021, før skilsmissen så at sige er i orden – altså perioden fra 2019 til 2021,« siger Davis med en vis beklagelse, fordi han mener, at de to ting godt kan køre sideløbende.

Han er i Danmark til møder både i Udenrigsministeriet og i Finansministeriet for at forklare, hvor de vanskelige forhandlinger står i øjeblikket. Og hvis man skal tro EUs egne forhandlere, står de stort set ingen steder. For briterne har ikke kunnet levere noget konkret forhandlingsudspil. Det siger EU i en sønderlemmende kritik, der blev leveret onsdag af EUs præsident for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, efter et møde med den britiske premierminister, Theresa May.

»Det er ren og skær fiktion, at vi ikke er konkrete nok. I sommer har jeg udarbejdet 14 forskellige policy papers på anmodning fra EU, fordi de ville have alt på skrift. Så jeg sagde »fint«, så får de det. Vi har leveret en lang række andre papirer og ført forhandlinger, ud over de mange dokumenter EU modtog i forbindelse med selve udmeldelsen. Så at vi ikke har været konkrete nok, er ren fiktion,« siger David Davis til Berlingske.

På det afgørende spørgsmål om opgørelsen af boet, hvor EU har regnet sig frem til britiske forpligtigelser i omegnen af 450 mia. kroner, har briterne dog stadig ikke leveret noget på skrift trods talrige anmodninger fra EU.

»Storbritannien har altid taget sin rolle i verden meget alvorligt, og vi er en magt af betydning i Europa og vil fortsat være det. Vi har det stærkeste militær, vi har den stærkeste efterretningstjenste, vi er førende inden for videnskab med næstflest nobelpriser i verden, og alt det kommer ikke af ingenting. Det kommer af, at vi altid har haft et godt informationsflow og et godt samarbejde med andre lande. Vi vil også, efter at vi har forladt EU, være en god samarbejdspartner for EU med et tæt samarbejde om handel, udenrigsanliggender og forsvars- og sikkerhedspolitik,« siger David Davis.

En stikpille om forhandlingsskik

Han vil dog ikke ud med, hvordan det konkret ser ud med Storbritannien uden for EU efter 2021 ud over en tæt frihandelsaftale, et fortsat tæt samarbejde om udenrigs- og sikkerhedspolitik og et tæt samarbejde om justits. Men alt inden for rammerne af, at det er Storbritannien selv, der laver aftalerne, og at det er det britiske parlament, der bestemmer, hvilke aftaler der skal indgås. Ikke EU, selv om det selvfølgelig sker efter en forhandling med de europæiske samarbejdslande.

Så det med at briterne ikke er samarbejdsvillige under forhandlingerne, er helt misforstået, siger Davis, men leverer trods alt en stikpille om god forhandlingsskik.

»Alle har en interesse i, at de her forhandlinger går godt, og de bedste forhandlinger er nu engang, når begge parter ved, hvad der tjener alle bedst. Og det er i den ånd, jeg forhandler,« siger Davis.

Han deler ikke bekymringerne i Storbritannien over, at det kan gå hen og blive dyrere for Storbritannien, end det blev lovet under valgkampen.

Han indrømmer dog, at der »nok er nogle virksomheder, der rejser«. Men han siger, at det hele afhænger af, om der bliver etableret en frihandels­aftale og en toldaftale. Og meget sigende for stemningen lige nu i forhandlingerne vil Davis heller ikke komme ind på, hvordan disse aftaler kan se ud.

»Kommissionen vil ikke diskutere det, før en række andre aftaler er på plads. Men det er afgørende, at vi netop før alt andet får en frihandels- og en toldaftale på plads. Begge parter skal vide, at vi har adgang til hinandens markeder, når aftalerne endelig er færdigforhandlet,« siger han.