»Brexit betyder Brexit, der må ikke være noget forsøg på at blive i EU. Der skal ikke være en ny folkeafstemning«

Den britiske indenrigsminister Theresa May stiller op som partiformand og ny britisk premierminister. Hun erklærer Storbritanniens udmeldelse af EU for definitiv.

Minister Theresa May griber ud efter Storbritaniens øverste politiske embede. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANTZESCO KANGARIS

LONDON: Theresa May vil være ny britisk premierminister. Torsdag formiddag erklærede den britiske indenrigsminister sig som kandidat til formandsopgøret, og ifølge politiske analytikere er det netop May, der kan udfordre "Leave"-forgrundsfigurerne Boris Johnson og justitsminister Michael Gove.

Selv om May støttede premierminister David Camerons kampagne for at forblive medlem af EU, erklærer hun, at folkeafstemningens resultat er defintiv.

»Brexit betyder Brexit, der må ikke være noget forsøg på at blive i EU. Der skal ikke være en ny folkeafstemning,« sagde May.

Hun erklærede også, at hun som leder vil vente med officielt at begynde udmeldelsen af EU indtil 2017.

»Vi bør ikke aktivere artikel 50, før strategien er klar, og der er enighed om den. Det vil sige ikke før udgangen af i år,« sagde May.

Samtidig fastslog May i sin tale, at der »ikke er noget mandat for en aftale med accept af fri bevægelse« i EU. Kritik af EU-dogmet om arbejdskraftens frie bevægelse og et meget stort antal EU-immigranters ankomst hvert år i Storbritannien var et afgørende argument fra de britiske EU-modstanderes side. May sagde også efterfølgende som svar på spørgsmål fra britisk presse, at der »fortsat vil være immigration fra Europa«, og at der ikke er nogen »magisk løsning« på situationen, men at befolkningen med hende som premierminister vil føle, at der er en politiker i spidsen, der arbejder på at håndtere situationen.

Det er samtidig en indirekte kritik af Camerons seks års ledelse som premierminister. Indenrigsministeren langede også indirekte ud mod den tidligere London-borgmester Johnson, der er Mays forventede stærkeste rival, da hun gjorde opmærksom på, at hun ikke kommer fra en privilegeret baggrund og forstår almindelige briters bekymring. Hun pointerede også, at hun ikke er kendt for at drikke i Westminsters barer eller komme med følelsesladede udbrud.

En anden hovedudfordrer for May ser ud til at blive justitsminister Gove, der overraskende har signaleret sine premierministerambitioner. Gove har fordelen af at have ført en hård kampagne for den britiske EU-modstand. Men han har flere gange afvist, at han er den rette type til at blive premierminister.

Ingen har derimod været i tvivl om, at May længe har dyrket sin profil som en stærk og seriøs leder, som man kunne kalde en form for 2016-udgave af det konservative ikon og tidligere premierminister Margaret Thatcher. May har som indenrigsminister været det nærmeste, briterne i øjeblikket kommer en "Jern-lady" med en hård linje over for immigration og politiarbejde. Hun talte også en del om, at hun vil forme et Storbritannien til gavn for hele befolkningen. Thatcher bliver også set som en af de mest splittende ledere i britisk politiks historie. Mays tale var en kandidat-tale som konservativ partiformand og deraf følgende også som premierminister, og hun slog hårdt på sin seriøse og troværdige personlighed. Der var lidt af det hele. Men nu begynder det svære, og hun vil blive presset på sine politiske prioriteter.

»Jeg  har vist, at jeg er en person, der går i gang med det arbejde, der er, og sørger for, at der sker noget,« sagde May og erklærede, at hun har bevist, at hun kan forhandle både med EU-systemet og den tyske forbundskansler Angela Merkel.

Hun erklærede spydig, at Johnson som London-borgmester efter forhandlinger med Merkel kom hjem med tre »næsten nye« vandkanoner som resultat, som May derefter forbød ham at bruge i Londons gader.

Hvis hun bliver premierminister, sagde May, at hun vil arbejde ud fra, at næste britiske parlamentsvalg følger den vedtagne femårs-cyklus, og at der derfor ikke skal være valg før 2020.

Det vil være en rød klud for mange fra en premierminister, der reelt bliver udvalgt af omkring 125.000 partimedlemmer. I øjeblikket behøver de konservative formandsaspiranter dog ikke bekymre sig om oppositionslederen Labour, der med Mays ord »flår sig selv i stykker« med deres eget formandsopgør, der allerede er endnu mere bittert, indædt, kaotisk og ødelæggende end opgøret hos de konservative ser ud til at udvikle sig.

I en ny meningsmåling i The Times er indenrigsminister May tilsyneladende den foretrukne kandidat blandt konservative partimedlemmer. Hun får 36 procent foran Johnson med 27 procent. 55 procent siger, at de med valget mellem de to kandidater vil foretrække May, men 38 procent vil foretrække Johnson.

Meningsmålingsinstituttet YouGov har spurgt 1001 partimedlemmer i undersøgelsen. Men det hører med, at briterne ved de seneste valg og folkeafstemninger gang på gang har set meningsmålinger tage helt fejl, og målingen blev taget, inden justitsminister Gove højst overraskende meldte sig.

May, Gove og Johnson. Flere kandidater har meldt sig, men i øjeblikket er det indenrigsministeren, justitsministeren og eks-borgmesteren fra London, som alt drejer sig om.