»Brexit-argumenterne er bullshit«: Britiske kendisser kaster sig ind i kampen

Flere kendte briter har trukket sværdet i Brexit-kampen. Kamppladsen er de sociale medier.

Foto: CARL COURT/Lucy Nicholson

Torsdag skal briterne stemme om, hvorvidt de skal forlade EU. Resultatet ser ud til at blive uhyggeligt tæt, og derfor har »Remain«-siden trukket de helt store kanoner frem – nemlig de kendte.

Harry Potter-forfatterinden J.K. Rowling har svunget fjerpennen og fremtryllet et 1.700 ord langt essay »Om monstre, skurke og folkeafstemningen«, hvor hun ridser sin holdning til EU-afstemningen op, og fortæller hvordan »Leave«-siden har fået gjort EU til en skurk på linje med Hannibal Lecter, Big Brother og selvfølgelig Voldemort.

Som hun skriver i essayet:

»Jeg er ikke ekspert i mange ting, men jeg ved dog, hvordan man skaber et monster.«

Essayet har hun blandt andet delt med sine 7,5 millioner følgere på Twitter, og mange af dem har reageret ved at sende hende beskeder om Brexit – mange af dem med Harry Potter-referencer.

Som denne, hvor en bruger mener, at Vernon Dursley (Harrys reaktionære og ubehagelige onkel) ville høre til »Leave«-siden af afstemningen.

Og Rowling er enig.

Også John Oliver, den britiske vært for det amerikanske talkshow Last Week Tonight, har kastet sig ind i debatten.

I en 15 minutter lang video, hvor han forklarer Brexit-afstemningen for amerikanerne, går han hårdt efter »Leave«-siden og det EU-kritiske parti UKIP, og kalder mange af argumenterne for at forlade EU for »bullshit«.

Videoen er i skrivende stund set 4 millioner gang og er delt mere end 65.000 gangepå Facebook.

En af godt 4000 kommentarer er fra Ross Savill, der kalder det »flovt«, hvis briterne forlader EU.

Sidst i videoen fortæller John Oliver (med hjælp fra en barber shop-gruppe) dog, at han godt forstår briternes lyst til at vise EU en stor fed langemand, og han får blandt andet kaldt Danmark for den »statslige version af et selvmordsbrev«.