Brevbombe i Sarkozys gamle kontorbygning

En brevbombe leveret til et parisisk advokatkontor kostede i går en sekretær livet og sårede fem andre. På samme adresse holder et advokatkontor til, stiftet af den franske præsident Nicolas Sarkozy til, og motivet for forbrydelsen står således hen i det uvisse.

Fransk politi og militær sikrede i går gaderne rundt omkring den kontorbygning i det nordvestlige Paris, som var udsat for en dødbringende brevbombe. Bygningen huser bl.a. det advokatkontor, hvor Nicolas Sarkozy tidligere var tilknyttet som advokat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Benoit Tessier/AFP

PARIS: »Nicolas Sarkozy, 52 Boulevard Malesherbes, 75008 Paris, telefon 01 43 87 73 07.«

Sådan står der stadig i de gule sider for Paris. Det vakte derfor opstandelse i den franske hovedstad, da en brevbombe kl. 12.50 i går eksploderede på selvsamme adresse.

Brevbomben, der angiveligt blev leveret af et bud med ansigtet dækket af en styrthjelm, gik dog af på fjerde sal hos et ukendt advokatfirma – og ikke på første sal, hvor man finder advokatkontoret Claude Arnaud & Partnere, der er stiftet af Sarkozy der for mange år siden praktiserede som advokat, men hvis navn fortsat figurerede på firmaets brevpapir indtil kort efter han i maj blev indsat som fransk præsident.

Sekretæren, der åbnede pakken, blev dræbt og fem andre såret.

Det står således ingenlunde klart, hvorvidt der er tale om en form for politisk terrorisme, understregede en talsmand for det parisiske politi overfor Berlingske Tidende.

»Vi må vente. Undersøgelsen er netop begyndt,« sagde talsmanden og påpegede, at der ikke havde været tegn på at eksplosionen skulle ramme andre end de tilstedeværende på kontoret på fjerde sal: »Det var ikke en stor sprængladning.«

Set fra gadeplan var det eneste synlige spor på uorden således et hul på størrelse med en fodbold i en rude på fjerde sal. Eksplosionen forstyrrede heller ikke hverdagen hos beboere og forretningsindehavere på den normalt travle boulevard i det nordvestlige Paris.

»Jeg havde døren åben,« fortalte fru Chevalier, indehaver af dametøjsbutikken Marie Liane, der ligger over for Boulevard Malshesherbes 52. »Jeg hørte ikke noget,« fortæller hun.

Samme melding fik Berlingske Tidende hos ejendomselskabet på etagen ovenover.

Hørte ikke noget
»Vi hørte ikke noget. Vi blev simpelthen varskoet af brandmændene og gendarmerne,« forklarede en af medarbejderne, Jennifer Lacroix, mens hun viste billeder af det enorme sikkerhedsberedskab optaget på mobiltelefonen. »Vi så en gammel dame blive evakueret.«

Boulevarden var i fire timer efter hændelsen afspærret over en strækning på flere hundrede meter i hver retning af gendarmer og svært bevæbnet antiterror-politi, der kort efter klokken 17 bugserede et mistænkeligt udseende bil bort af frygt for et yderligere attentat.

Mystikken om brevbomben er ikke blevet mindre af, at det pågældende advokatkontor angiveligt ikke håndterer politisk følsomme sager, men mest tager sig af skilsmisser, forsikringstvister og især ejendomssager.

Naboen på fjerde sal er en jødisk stiftelse til minde om Holocaust, men ifølge Paris’ offentlige anklager Jean-Claude Marin – der ligesom Paris’ borgmester, den franske indenrigsminister og en repræsentant for den parisiske advokatstand aflagde personligt besøg på stedet – var der »ingen i stiftelsens lokaler på tidspunktet for eksplosionen«.