Brev fra et land i undtagelsestilstand

Præsident Erdogan har indført undtagelsestilstand. Det er dog ikke hele befolkningen, som skal holde sig i ro, for præsidentens tro støtter opmuntres til at indtage gaderne med daglige sejrsfester og demonstrationer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ISTANBUL: I den smalle sidegade, der løber parallelt med Istanbuls travleste gade, Istiklal Caddesi, hvor jeg har kontor, drikker en gruppe mandlige arbejdere te, mens de vender den aktuelle politiske situation. De virker optændte.

Præsident Recep Tayyip Erdogan har netop erklæret tre måneders undtagelsestilstand. Erdogans støtter jubler, mens stort set hele oppositionen bliver stadig mere bekymret.

Oppositionspartierne har sammen med regeringspartiet, AKP, underskrevet en erklæring, der fordømmer kuppet. Men da Erdogan så i går indførte undtagelsestilstand, fik flere oppositionspolitikere nok og besluttede at sige fra:

På de sociale medier kaldte et parlamentsmedlem fra Atatürks gamle socialdemokratiske parti, CHP, undtagelsestilstanden for »et modkup«. Andre fra partiet udtrykte bekymring over lynanholdelserne og suspenderingerne af op imod 60.000 statsligt ansatte inden for retsvæsenet, centraladministrationen, uddannelsessystemet, ordensmagten og militæret. Også det pro-kurdiske parti HDP talte i en pressemeddelelse om et »statskup« fra regeringens side. Det eneste parti, der har hyldet og deltaget i modkupsdemonstrationerne sammen med AKPs støtter, er det højreorienterede nationalistparti MHP.

Erdogan: Kom og tag del i festen

På de sociale medier florerer en SMS, som er signeret præsident Erdogan. Han opfordrer folk til at gå på gaden og fejre, at landet har modstået et kupforsøg.

»Mit ærede folk, fortsæt den støtte, du har vist dit folk, dit flag og dit land. De terrorister, der forsøgte at besætte landet, skal få lært deres lektie. Derfor skal vi fortsætte modstanden og demokrativagten. Pladsernes ejer er ikke kampvogne, men folket!«

Og den slags SMSer kan befolkningen roligt vente flere af. Selv har jeg fået flere af slagsen fra AKP, der opfordrer mig til at skynde mig ud på gaden og forsvare demokratiet.

»Hvad er det, de fejrer? Landets ustabilitet og undtagelsestilstanden?« spørger en ung mand, der ikke tager del i fejringerne, mig på Taksim-pladsen. Han finder det underligt, at regeringen opfordrer til demonstration og samtidig har erklæret undtagelsestilstand.

TOPSHOT - Pro Erdogan supporters hold Turkish national and Ottoman flags during a rally at Taksim square i istanbull on July 20, 2016 following the failed military coup attempt of July 15. Turkish President Recep Tayyip Erdogan on July 20, 2016 vowed that democracy would not be compromised in Turkey despite declaring a three month state of emergency in the wake of a coup. "We have never made compromises on democracy. And we will never make" them, Erdogan told a news conference in Ankara. / AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU Fold sammen
Læs mere

Heksejagt igang

Erdogan erklærede onsdag nat, at der ikke er tale om en undtagelsestilstand af den type, som militæret plejer at indføre i forbindelse med sine kup.

For eksempel kommer den ikke til at betyde, at man efter mørkets frembrud skal holde sig inden døre. Det er blot en undtagelsestilstand, der skal give regeringen beføjelser til at »rense landet for Gülen-netværkets infiltrering«, forsikrer Erdogan, med henvisning til prædikant Fethullah Gülen, som Erdogan har beskyldt for at stå bag kuppet, og som han forlanger udleveret fra USA.

Jeg overvejer for en stund at interviewe en kollega, der tidligere arbejdede som redaktør på avisen Zaman, indtil den blev overtaget af myndighederne i maj med den begrundelse, at avisen tilhørte Gülen-bevægelsen. Jeg har lavet flere interview med ham, og han mener garanteret noget om det seneste drama. Det viser sig, at han har fjernet sit profilbillede på Facebook og slettet sin Twitter-profil, som han aktivt brugte til at kritisere Erdogan og AKP-regeringen.

Da jeg ad andre veje får fat i ham, fortæller han, at han ikke tør lade sig interviewe. Jeg får på fornemmelsen, at han har forladt Tyrkiet. Måske har det noget at gøre med, at den netavis, som han og andre oprettede efter overtagelsen af Zaman, pludselig ikke kan findes på nettet.

Der skal ellers meget til, før folk lader sig skræmme i netop Istanbul. Forfatteren Orhan Pamuk har beskrevet Istanbul som den by i Tyrkiet, der har gennemgået de mest radikale omvæltninger; både under Tyrkiets overgang fra osmannisk styre til sekulær republik og senere under de mange kup i nyere tid. Istanbul har altid været i begivenhedernes centrum. I det forløbne år har byen oplevet adskillige terrorangreb udført primært af Islamisk Stat og den kurdiske terrorbevægelse TAK.

Men byen heler sine sår på et splitsekund. Det har jeg selv været vidne til. I modsætning til Paris og Bruxelles har der efter terrorangreb i Istanbul aldrig været kollektive mindehøjtider eller undtagelsestilstand for at vise solidaritet over for den kollektive frygt.

Der er heller ingen mindehøjtideligheder nu. Alle de, der døde under kuppet, synes glemt. Nu klæder byen sig så i festdragt på ordre fra Erdogan.

Tusindvis af AKP-tilhængere og Erdogan-sympatisører er på gaden, og den offentlige transport i Istanbul er gjort gratis, for nu skal Erdogans demokrati fejres.