Breivik trådte smilende ind i retten

Opdateret: Den terrorsigtede Anders Breivik argumenterede for, at han skulle løslades og foreslog, at han skulle indstilles til Krigskorset - den højeste militærudmærkelse i Norge - da han forklarede sig i retten i Oslo.

Anders Breivik, der har 77 liv på samvittigheden efter massakren på Utøya og bombeangrebet i Oslo i juli, lod sig fotografere under dagens retsmøde. Fold sammen
Læs mere
Foto: SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en smilende og selvsikker Anders Behring Breivik, der mandag viste sig for offentligheden for første gang siden august sidste år.

I Oslo Tingrett skulle det for sidste gang inden den endelige retssag til april afgøres, om og hvor længe den terrorsigtede Breivik skulle have sin fængsling forlænget. Retten afgjorde som ventet, at han skal sidde varetægtsfængslet frem til retssagen.

Da Breivik, under stort sikkerhedsopbud, trådte ind i retssalen iført jakkesæt og slips, løftede han hænderne og viste håndjernene frem, mens fotograferne blitzede og knipsede løs for at få billeder af ham. Ekstraordinært var der blevet givet tilladelse til at fotografere i retssalen, da Breivik var gået med til det.

Efter retsmødet forklarede en af hans forsvarere, Vibeke Hein Bæra, til den norske avis VG, at de løftede hænder var en slags højreekstrem hilsen.

- Efter hvad jeg forstår, var det en hilsen rettet mod det højreekstreme miljø for, at der ikke skulle være tvivl om, hvilket miljø han tilhører, sagde hun.

Ved retsmødets begyndelse tog Breivik ordet og sagde, at han ikke anerkendte dommeren.

- Du har fået dit mandat af organisationer, som støtter multikulturalisme, og derfor har jeg indsigelser mod din habilitet, sagde Breivik ifølge vg.no.

Ifølge norske medier deltog omkring 100 overlevende, efterladte og pårørende til Breiviks mange ofre i retsmødet, og de lo, da han argumenterede for at blive løsladt. Breivik foreslog desuden, at han skulle indstilles til Krigskorset - den højeste militærudmærkelse i Norge.

- Han er selv af den opfattelse, at det er rigtigt at sige det. Vi har forklaret ham, hvad loven siger om, hvad han har gjort. Men han mener, at han fortjener denne form for medalje, sagde forsvarer Geir Lippestad til nyhedsbureauet NTB efter retsmødet.

Breivik understregede endnu engang, at han erkender sin forbrydelses faktiske forhold, men at han samtidig ikke mener, at han er skyldig i noget strafbart.

Web-tv: Breikvik ville løslades (artikel fortsætter)

I forbindelse med politiafhøringer har det ifølge norske medier stået klart, at den terrorsigtede Breivik ikke angrer sine angreb, og at han planlægger nye, hvis han bliver løsladt. Det er desuden blevet afgjort, at der skal foretages en ny mentalundersøgelse af ham; den første undersøgelse konkluderede, at han var paranoid skizofren. Breivik og hans forsvarere har appelleret afgørelsen om en ny mentalundersøgelse.

Norsk politi er da også ved at være færdig med den efterforskning, der skal bruges mod ham i retten. Efterforskerne er således ifølge NTB klar til at sende et udkast til anklageskriftet videre til statsadvokaten. Udkastet er ikke offentliggjort, men det har længe været kendt, at Breivik vil blive tiltalt efter terrorbestemmelserne i den norske straffelov. Ifølge loven kan det give fængsel i op til 21 år.

Bombeangrebet mod regeringskvarteret i Oslo og skudmassakren på øen Utøya, som Anders Breivik stod bag, kostede 77 mennesker livet 22. juli sidste år.