Breivik taber sag mod den norske stat om fængselsforhold

Appeldomstolen i Oslo har omgjort byrettens afgørelse om Anders Breiviks fængselsforhold.

Arkivfoto. Anders Breiviks afsoningsforhold er ikke i strid med menneskerettighederne, slår en appeldomstol i Norge fast. Fold sammen
Læs mere
Foto: NTB SCANPIX

Anders Behring Breiviks afsoningsforhold er ikke i strid med menneskerettighederne, slår en appeldomstol i Norge fast.

Domstolen har dermed omgjort byrettens afgørelse fra marts i fjor, hvor staten Norge blev dømt for umenneskelig og nedværdigende behandling af Breivik i henhold til menneskerettighedernes artikel tre.

Anders Breiviks forsvarsadvokat, Øystein Storrvikk, oplyser efter domsafsigelsen, at Anders Behring Breivik allerede har besluttet sig for at anke dommen til Højesteret og eventuelt til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg.

»Vi vil tage sagen videre,« siger han.

Breivik havde anklaget staten for brud på menneskerettighedernes artikel tre om forbud mod »umenneskelig og nedværdigende behandling« og på artikel otte, som omfatter retten til privatliv.

I byretten blev staten frikendt for brud på artikel otte, men dømt for brud på artikel tre.

»For os handler det mest om artikel tre. Omkring artikel otte vil vi overveje det lidt grundigere,« siger Øystein Storrvikk.

»Det er en ekstrem isolering, som har fundet sted i fem og et halvt år nu,« siger han.

Breivik anses stadig for at have både dyssocial og histrionisk personlighedsforstyrrelse, skriver appeldomstolen.

»Hans generelle helbredstilstand og adfærd fremstår ikke ændret på trods af den meget langsigtede fængsling med meget omfattende sikkerhedsforanstaltninger«, skriver appeldomstolen.

Ifølge sundhed.dk er en person med dyssocial diagnose uden samvittighed. En person med histrionisk personlighedsforstyrrelse søger konstant opmærksomhed og er følelsesmæssigt ustabil.

Forsvarer Øystein Storrvik bekræfter, at Breivik er orienteret om sagens afgørelse, men at han endnu ikke ved, hvordan han forholder sig til afgørelsen.