Breivik snød de norske spioner

Selv ikke det gamle DDR's Stasi ville have afsløret Breivik, siger Norges spionchef.

Den mand, der har forårsaget den største ulykke i Norge siden 2. Verdenskrig, bliver her fragtet til retten i Oslo. Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS TV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Norges politis sikkerhedstjeneste, PST, ser ingen grund til selvkritik, selv om tjenesten ikke fik fat på Anders Behring Breivik, inden han i fredags begik de voldsomme terrorattentater i Oslo og på øen Utøya.

- Jeg tror ikke engang, at Stasi i Østtyskland kunne have afsløret denne person. Han ville også dér været gået uden om nettet, siger Janne Kristiansen, chef for PST, til det norske nyhedsbureau NTB.

Hun afviser samtidig, at truslerne fra det yderste højre er nedprioriteret, og at al opmærksomheden er på ekstreme islamister.

- Vort hovedfokus er fremdeles ekstrem islamisme, i lighed med resten af Europa, Rusland og USA. Men vi har ikke mistet opmærksomheden på højreekstremister. Vor seneste trusselsvurdering siger netop, at vi må forvente en opblomstring af disse miljøer, siger Janne Kristiansen.

- Vi har tidligere påpeget, hvor vanskeligt det er at afdække soloterrorister. Her er det ikke engang en soloterrorist, men hvad vi kalder en ensom ulv. Han har ikke tilhørt et ekstremt miljø og figurerer ikke i nogle af vore registre.

PST har dog fundet navnet på terroristen, der dræbte otte mennesker ved et bombeattentat i Oslo og skød og dræbte 68 mennesker på Utøya, én gang i tjenestens arkiver.

I marts stod hans navn på en liste fra troldvæsnet over nordmænd, som har handlet hos et firma i Polen. Firmaet sælger blandt andet kemikalier.

- Brevik havde modtaget varer for omkring 120 kroner. Listen siger ikke, hvad han købte, men det er begrænset, hvad han kan have købt, siger efterretningschefen.

Hun tilføjer, at der ikke var noget ved Breiviks navn, der gjorde, at PST fik mistanke til ham. Selv ikke det faktum, at han har skrevet indlæg på forskellige islamkritiske hjemmesider på internettet, fik PST til at se nærmere på ham.

- Han har ikke tilkendegivet de helt ekstreme holdninger på disse hjemmesider. Tværtimod har han fremstået temmelig moderat, siger Janne Kristiansen, der var på ferie, da terrorangrebet fandt sted.

40 minutter efter, at alarmen gik, var hun på arbejde. Det har hun været siden.

/ritzau/NTB