Breivik-beundrer: Løjtnant »planlagde drab på uskyldige civile i et omfang sjældent set i dette land«

Flere amerikanske kendisser og toppolitikere stod på en dødsliste udarbejdet af amerikansk ekstremist.

Våben tilhørende den nu anholdte amerikanske mand, der mistænkes for terrorplaner i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Breivik-beundrer mistænkes for at planlægge massedrab i USA

Politiet i USA har anholdt en ansat fra den amerikanske kystvagt, som mistænkes for at være i færd med at planlægge et massedrab på ledende politikere og mediefolk.

Det fremgår af retsdokumenter, skriver flere medier. I første omgang er han sigtet for ulovlig besiddelse af våben og narko.

Den anholdte, der har rang af løjtnant, har beskrevet sig selv som en »hvid nationalist«, og angiveligt har han den norske massemorder Anders Behring Breivik som forbillede.

Den 49-årige mand, der er tidligere marineinfanterist, bliver i retspapirerne betegnet som en »hjemlig terrorist« af anklagemyndigheden.

Anholdelsen fandt sted fredag i sidste uge. Under en ransagning af mandens bolig i delstaten Maryland fandt politiet 15 skydevåben og over 1.000 patroner.

Der blev også fundet narko samt ikke mindst en liste med navne på flere toppolitikere fra Demokraterne og fremtrædende TV-værter i USA.

Deriblandt Nancy Pelosi, der er formand for Repræsentanternes Hus, og Chuck Schumer, der er partiets mindretalsleder i Senatet. Mediepersonlighederne på listen inkluderer TV-værter fra blandt andet CNN og MSNBC.

De skal alle have været mål for en storstilet aktion, som han var ved at planlægge.

»Den sigtede planlagde drab på uskyldige civile i et omfang sjældent set i dette land,« siger distriktsanklager Robert Hur ifølge nyhedsbureauet AFP.

Et udkast til et brev til en uidentificeret amerikansk nynazist blev også fundet. Den anholdte beskriver sig selv som en »langvarig hvid nationalist« og »en handlingens mand«.

På internettet har han ifølge anklagemyndigheden søgt svar på spørgsmål som »hvor i Washington D.C. bor de fleste senatorer«, og »er højesteretsdommere beskyttede«.

I et udkast til en mail i 2017 skrev han:

»Jeg drømmer om at finde en måde at dræbe næsten hver eneste person i verden på.«

Siden 2017 har den anholdte ifølge retsdokumenterne jævnligt søgt inspiration i et manifest af den norske ekstremist Anders Behring Breivik.

I 2011 dræbte Breivik første otte personer i Oslo med en bilbombe, hvorefter han skød og dræbte 69 andre, hovedparten teenagere, på en politisk sommerlejr på øen Utøya.

/ritzau/

Tyv bryder ind i Liverpool-spillers hus under Bayern-kamp

Mens Liverpool-angriberen Sadio Mane tirsdag aften forgæves forsøgte at banke bolden i mål mod Bayern München, var en indbrudstyv på spil i Manes hus, der stod tomt under Champions League-kampen.

Ifølge BBC blev der under indbruddet stjålet ure, mobiltelefoner og bilnøgler fra Manes bolig.

Indbruddet fandt sted i tidsrummet mellem klokken 18.00 og 23.45, da Mane befandt sig på Anfield til det første opgør i ottendedelskampen mod Bayern, der for øvrigt endte 0-0.

Det er endnu ikke lykkedes politiet i Liverpool at opspore gerningsmanden.

»Jeg vil opfordre de skyldige til at gøre den rigtige ting og levere de stjålne genstande tilbage. Vi ved, at især urene er meget værdifulde,« siger politiinspektør Phil Mahon fra Merseyside Police.

Liverpools Sadio Mane under kampen mod Bayern München på Anfield Road. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLI SCARFF.

Han opfordrer desuden personer, som muligvis er blevet tilbudt at købe de stjålne genstande, til at kontakte politiet.

Det er anden gang, siden Mane kom til Liverpool i 2016, at han er udsat for et indbrud i sit hus under en kamp.

I november 2017 brød en gruppe tyve ind i den 26-årige senegalesers bolig, mens han passede sit job i en Champions League-kamp mod Maribor fra Slovenien. Også den kamp blev spillet på Anfield.

/ritzau/

Mindst 69 personer meldes dræbt i brand i Bangladesh

Adskillige personer er omkommet i en bygningsbrand i hovedstaden i Bangladesh, Dhaka. Og dødstallet bliver ved med at stige.

»Indtil videre har vi fundet 45 lig. Antallet kan stige. Eftersøgningen er fortsat i gang,« sagde Ali Ahmed, der er chef for brandvæsnet, til nyhedsbureauet AFP omkring klokken et natten til torsdag dansk tid.

I timerne derefter er antallet af dødsofre løbende blevet opjusteret, og ved 4-tiden torsdag morgen er 69 mennesker bekræftet omkommet.

Det oplyser civilforsvaret og brandmyndighederne i landet ifølge flere medier.

Dødstallet forventes at stige yderligere, forlyder det.

Over et halvt hundrede personer er bragt til et hospital med brandskader, oplyser en politiinspektør til nyhedsbureauerne.

Branden opstod sent onsdag aften lokal tid i en etageejendom med lejligheder. Bygningen indeholder også et lager til opbevaring af kemikalier.

Dagen derpå i Dhaka efter den seneste storbrand. Fold sammen
Læs mere
Foto: MUNIR UZ ZAMAN.

Årsagen til branden, der fandt sted i en basar i den ældre del af Dhaka, er endnu ikke fastlagt.

Men muligvis er den opstået i en gasbeholder, hvorefter flammerne på grund af de letantændelige kemikalier hurtigt har omspændt hele bygningen, oplyser brandchef Ali Ahmed.

»Der var en trafikprop, da branden brød ud. Derfor kunne folk ikke undslippe,« siger han og uddyber, at kvarteret er kendetegnet ved meget smalle gader.

Flammerne bredte sig til nabobygninger, og det varede over fem timer, før branden var nogenlunde under kontrol.

Omkring 200 brandfolk deltog i slukningsarbejdet.

I 2010 blev Bangladesh ramt af en tilsvarende tragedie. Over 120 mennesker mistede livet i en brand i en gammel bygning, der ligeledes husede et varelager for kemikalier.

/ritzau/