Brasilien: Otte mand dømt for at ville begå terror mod OL

Mens du sov, er otte brasilianske mænd er idømt fængselsstraf på mellem fem og 15 års fængsel. De ville angribe OL i Rio. Vi bringer her de vigtigste nyheder fra natten.

Otte brasilianere er blevet dømt for at ville begå et voldeligt angreb på det seneste OL i den brasilianske storby Rio de Janeiro. Fold sammen
Læs mere
Foto: YASUYOSHI CHIBA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen. Det er blevet fredag, og mens du sov, har vi læst nyheder. Vi skal til Brasilien, hvor retten har afsagt en terrordom mod otte mænd. Vi skal til USA, hvor præsident Trump har gennemgået en forbrødring med den australske premierminister. Vi skal til Nordfyn, der øremærkes som luftrum for dronetest. Kulturministeren vil gøre Netflix til public servicee-formidler. Vi skal til Vestjylland, hvor en ung mand i nat er død efter at være faldet af en bil.

Men vi starter i Brasilien:

Otte brasilianere er blevet dømt for at ville begå et voldeligt angreb på det seneste OL i den brasilianske storby Rio de Janeiro.

De otte blev dømt ved retten torsdag og får mellem fem og 15 års fængsel.

De otte mænd var for retten i Curitiba i den sydlige del af landet. De blev anholdt i perioden op til OL, der blev afholdt i august 2016.

Den løst organiserede gruppe blev dømt for at rekruttere og opildne til terror.

- Mændene jublede og fejrede terrorhandlinger begået over hele verden. De delte videoer af henrettelser begået af Islamisk Stat og delte instrukser omkring, hvordan man kan sværge troskab til gruppens leder, siger dommer Marcos Josegrei da Silva i forbindelse med strafudmålingen.

Dommeren oplyser desuden, at de otte mænd diskuterede potentielle mål i Brasilien.

- Heriblandt udlændinge under OL, homoseksuelle, shiamuslimer og jøder, ligesom de delte instruktioner om, hvordan man bygger bomber, bruger knive og anskaffer våben, siger dommeren.

OL blev afholdt i perioden fra 5. august til 21. august uden nogle større sikkerhedsmæssige problemer.

Anklageren i sagen, Rafael Brum, fortalte i september, at gruppens diskussioner gik fra at være teoretiske til at ville udføre et reelt fysisk angreb. Og her skulle OL være målet.

Kommunikationen i gruppen blev intensiveret i månederne op til OL. 21. juli greb politiet ind over for gruppen og foretog den første anholdelse i det, der blev døbt "Operation Hashtag".

På daværende tidspunkt beskrev landets justitsminister, Alexandre de Moraes, gruppen som nogle "absolutte amatører".

Han fastslog samtidig, at gruppen var dårligt organiseret. Det potentielle link til Islamisk Stat blev desuden afvist.

- Nogle af dem svor troskab over nettet til Islamisk Stat, men der var ingen reel personlig kontakt mellem denne gruppe og Islamisk Stat, sagde justitsministeren.

/ritzau/AFP

Trump og Turnbull er venner igen efter famøst telefonopkald

Den australske premierminister besøger Donald Trump i New York, hvor de blandt andet skal tale om Nordkorea.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, siger, at hans forhold til den australske premierminister, Malcolm Turnbull, er glimrende. Det sker under et møde mellem de to torsdag i New York.

- Vi kommer godt ud af det med hinanden. Vi har et fantastisk forhold, jeg elsker Australien, og det har jeg altid gjort, siger Trump.

De to ledere skal de kommende dage blandt andet diskutere den usikre situation i Nordkorea.

Mødet mellem de to er det første siden en meget omtalt telefonsamtale tilbage i januar, hvor Trump angiveligt lagde røret på i vrede.

Trump var utilfreds med en aftale, som hans forgænger, Barack Obama, havde indgået med Australien på flygtningeområdet.

Trump beskrev opkaldet med Turnbull som det værste, han havde haft som præsident.

Aftalen betyder, at USA har forpligtet sig til at modtage en række personer, der har flygtningestatus i Australien.

Flygtningene sidder i nogle af de meget omtalte lejre i Nauru og på øen Manus.

Trump udtalte dengang, at han frygtede, at der kunne være terrorister blandt de flygtninge, som USA havde accepteret at modtage.

Opkaldet foregik i slutningen af januar, men ved torsdagens møde nedtoner Trump den diskussion, der havde været telefonisk, og langer i stedet ud efter medierne.

- Vi havde en glimrende telefonsamtale. I overdrev samtalen. Det var en stor overdrivelse. Vi er ikke babyer, siger Trump.

Turnbull ønsker heller ikke at tale mere om flygtningeaftalen.

- Vi ligger flygtningeaftalen bag os og kommer videre, sider han.

Turen til New York er den første for Donald Trump, siden han for mere end 100 dage satte sig til rette i Det Hvide Hus.

Hjemme i New York blev præsidenten mødt af flere hundrede demonstranter, der alle viste deres modstand mod hans virke.

/ritzau/AFP

Danmark får luftrum til dronetest i verdensklasse

Et stort luftrum over Nordfyn øremærkes nu til test af droner og skal gøre droner til et dansk væksteventyr.

Danmark får et stort forspring, når det internationale dronecenter i HCA Airport indvies fredag af flere ministre.

Som afgørende for stedets succes har regeringen givet grønt lys for, at et 867 kvadratkilometer stort fynsk luftrum fremover er øremærket til flyvning med og test af droner. Her kommer flyene fremover i anden række i modsætning til alle andre steder.

- Det er unikt i Danmark, Europa og USA. Der er andre dronecentre i verden, men det samlede tilbud gør dette testcenter særligt, siger lederen af Syddansk Universitets Dronecenter, Brad Beach.

Han fremhæver især muligheden for at teste droner under mange forskellige forhold - over hav, land og tæt på den tredje største by i Danmark - samt et tæt samarbejde mellem private virksomheder og forskerne på det nye UAS Danmarks Dronecenter.

- Det er kulminationen på et træk for at blive stærke på robotter og droner, siger Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S).

- Vi er de eneste i Europa, som får et sted i denne klasse, hvor man let kan teste droner uden at kunne se dem. Vi har derfor også allerede mærket stor interesse fra udenlandske firmaer, siger han.

Et andet stort ønske fra dronevirksomheder er, at de hurtigt kan få tilladelser til at flyve med deres droner.

Sikkerheden skal dog være i orden, så alle droner skal sikkerhedsgodkendes. Det står Trafikstyrelsen for. Men for at gøre processen smidigere, er der givet grønt lys til, at SDU får en særlig tilladelse til at stå for sikkerhedsgodkendelsen af droner op til 150 kilo.

I Dansk Industri har branchedirektør Michael Svane meget store forventninger til dronecentrets internationale gennemslagskraft.

- Det kan blive begyndelsen på et stort dansk væksteventyr i et flot samspil mellem offentlige og private deltagere, siger han.

- Vi har kun set toppen af isbjerget, når vi taler potentialet for droner. En konsulentrapport anslog i 2015, at der over en kortere årrække er potentiale for 15.000-20.000 arbejdspladser i Danmark i kølvandet på et dansk dronetestcenter, siger han.

/ritzau/

Mette Bock åbner for Netflix som public service-udbyder

Måske skal internationale streamingtjenester som for eksempel Netflix kunne byde ind på statsstøttet medieindhold, hvis det får unge til at bruge mere public service-indhold.

Det åbner kulturminister Mette Bock (LA) for.

”For mig er det ligegyldigt, om afsenderen hedder det ene eller det andet. Jeg er ikke optaget af, hvilken platform eller kanal det drejer sig om. Jeg er mere optaget af indholdet, og at alle generationer er sikret adgang til det,” siger Mette Bock til Altinget.

Det er særligt folk fra 15 til 39 år, som public service-udbydere som DR har dårligt fat i. Ifølge en undersøgelse fra DR Medieforskning er Netflix og YouTube gruppens mest brugte medier.

Derfor bør afsættet for det kommende medieforlig ifølge Mette Bock være, at der er krav til medierne om at fange forbrugerne, hvor de er.

”Vi kan producere alt det dejlige danske kvalitetsindhold, vi vil. Men hvis vi ikke kan få de unge til at bruge det, kommer vi ingen vegne,” siger hun og fortsætter:

”Når unge mennesker siger, at de ville se mere DR, hvis det lå på Netflix, så er det en del af en virkelighed, at de tænker sådan. Det lytter jeg til.”

Udtalelsen kom i forbindelse med en konference torsdag 4. maj 2017 om fremtidens danske medieindhold i Odense, hvor to unge mediebrugere blandt andet fortalte, at de i højere grad ville se DR3’s udsendelser, hvis de lå tilgængelige på Netflix.

Hun kalder det ”en myte”, at det kun er statsejede eller statsfinansierede medier, som kan levere public service. Men jagten på de unges opmærksomhed må ikke gå udover indholdet.

”Det er ikke ligegyldigt, hvilket lejrbål man samler sig om. Derfor skal man ikke bare producere noget med blindt fokus på at nå de unge,” siger Mette Bock

Konferencen er en del af ministerens rundtur ”Antennerne Ude”, hvor hun de næste måneder rejser rundt for at blive klogere på befolkningens medieforbrug og ønsker.

Rundturen skal give et bedre grundlag for forhandlingerne om et nyt medieforlig for 2019 og frem.

Ung mand falder af kørende bil og bliver dræbt af modkørende

En 21-årig er død i Vestjylland, efter at han faldt af taget på en kørende bil og blev ramt af en modkørende.

En 21-årig mand er omkommet i en bilulykke nær Ørnhøj i Vestjylland, oplyser Midt- og Vestjyllands Politi.

Ulykken skete på Trehøjevej, der ligger mellem Ørnhøj og Vildbjerg.

Sent torsdag aften var han sammen med to andre unge mænd ude og køre.

Den 21-årige og en 20-årig passager i bilen valgte at lægge sig oven på bilens tag, mens en 22-årig kørte bilen.

Undervejs faldt de begge af bilen. Den 21-årige landede på den modsatte vejbane, hvor en modkørende kom. Han ramte den 21-årige, der omkom på stedet.

- Vi får et opkaldt klokken 23.02, om at to personer er røget af taget på en kørende bil. Den ene er blevet ramt af en modkørende, fortæller vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi Jens Claumarch.

- De to har angiveligt ment, at det var spændende at ligge på taget, mens bilen var i fart. Begge mænd faldt ned fra taget, men den 20-årige slap fra faldet med småskrammer, fortæller han.

Føreren af den modkørende bil var på vej hjem fra arbejde og havde ingen mulighed for at undgå den 21-årige.

Politiet har anholdt føreren af bilen, en 22-årig mand. Noget tyder på, at han har haft alkohol i blodet, mens han har ført bilen.

Der har tidligere været episoder, hvor folk har stillet sig på kørende tog, såkaldt train-surfing.

Vagtchefen har dog aldrig hørt om lignende episoder i sin politikreds.

/ritzau/