Brasilien afsætter milliarder til veje for at undgå strejke

Som led i en plan om at tilgodese lastbilchauffører i Brasilien skal landets veje forbedres for milliarder.

Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, har blandt andet annulleret en plan om at hæve benzinpriserne for at imødekomme landets lastbilchauffører. Mauro Pimentel/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Rio de Janeiro. I et forsøg på at undgå endnu en omfattende strejke i landet er Brasiliens regering klar med en økonomisk håndsrækning til landets lastbilchauffører.

Det oplyser stabschef Onyx Lorenzoni sent tirsdag aften dansk tid, skriver nyhedsbureauet AP.

Ministeriet for infrastruktur har afsat 514 millioner dollar til at forbedre vejene i Brasilien. Derudover vil Den Nationale Udviklingsbank (BNDES) stille 128 millioner dollar til rådighed for landets lastbilchauffører.

Det svarer til henholdsvis 3,4 milliarder kroner og 845 millioner kroner.

Meldingen kommer, efter at regeringen den seneste tid har været i modvind efter planer om at forværre forholdene for netop lastbilchauffører og andre, der benytter landets enorme vejnet.

I marts annoncerede landets præsident, Jair Bolsonaro, via Twitter, at han ikke ville forlænge en kontrakt om elektroniske radarer på vejene.

Det skyldtes ifølge Bolsonaro, at "størstedelen af dem (radarerne, red.) udelukkende findes med det formål at være en finansiel gevinst for landet".

En undersøgelse af avisen Folha de São Paulo kunne dog påvise, at de elektroniske radarer havde reduceret antallet af dødsulykker på offentlige veje med 21,7 procent.

Torsdag annullerede Bolsonaro en plan om at hæve benzinpriserne med 5,7 procent. Beslutningen fik aktierne i det statsdrevne olieselskab Petrobras til at falde med mere end 13 procent.

En strejke blandt lastbilchauffører udløste sidste år en national krise, der kostede Brasilien 7,7 milliarder dollar, svarende til mere end 50 milliarder kroner, og resulterede i mangel på mad, medicin og benzin.

Næsten 70 procent af alle varer i Brasilien transporteres via motorvejene. I 2018 blokerede chaufførerne vejene og nægtede at arbejde, indtil deres krav om en reduktion i olieprisen blev indfriet.

/ritzau/