Brasilianske ekspræsidenter sigtes i sag om bestikkelse i milliardklassen

Brasilianske ekspræsidenter sigtes i sag om kriminelt syndikat. Regeringskilder i Bangladesh fortæller, at Myanmar lægger landminer mod flygtede muslimer. Og så mener Barack Obama, at Donald Trumps hårde besked til unge indvandrere er ond. Få overblik over nattens nyheder her.

Den brasilianske ekspræsident Dilma Rousseff og Luiz Inácio "Lula" da Silva er officielt sigtet i sag om bestikkelse i milliardklassen. Fold sammen
Læs mere
Foto: APU GOMES
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To tidligere præsidenter i Brasilien, Dilma Rousseff og Luiz Inácio "Lula" da Silva, er officielt blevet sigtet, i en sag der blandt andet involverer det statslige olieselskab Petrobras.

Ifølge anklagemyndigheden har de to stået i spidsen for et kriminelt syndikat af politiske allierede. Syndikatets formål har været at tilegne sig bestikkelse i milliardklassen.

- Gruppen har taget imod bestikkelse ved at gøre brug af offentlige instanser som Petrobras, Den Nationale Udviklingsbank (BNDES) og byggeministeriet, står der i anklageskriftet.

Der er angiveligt tale om bestikkelse for op mod tre milliarder danske kroner.

Sigtelsen er et nyt lavpunkt for den pressede Lula. Han prøver for tiden at vinde præsidentposten tilbage.

Det var dog i forvejen en ambition, som bliver svær at opfylde.

I juli dømte en føderal dommer i Brasilien Lula for korruption og hvidvaskning. Det var den første af fem korruptionssager mod ham.

Dilma Rousseff var Lulas efterfølger og Brasiliens første kvindelige præsident.

Det er i netop den periode, hvor først Lula og senere Rousseff var præsident, at bestikkelsen har fundet sted. Det mener i hvert fald anklagemyndigheden.

- Forbrydelserne menes at have fundet sted som minimum fra midten af 2002 til maj 2016, skriver rigsadvokatens kontor i en pressemeddelelse.

Den tidligere amerikanske præsident Barack Obama omtalte præsident Lula som verdens mest populære politiker i 2009. Obama ønskede på det tidspunkt, at Lula blev chef for Verdensbanken.

Da Lula forlod posten, havde han opbakning fra 83 procent af befolkningen.

/ritzau/AFP

Et billede fra brasiliansk politi viser de mange penge, myndighederne har fundet i en lejlighed brugt af tidligere minister Geddel Vieira Lima. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brazilian Federal Police / HANDO.

Brasiliansk toppolitiker kædes sammen med fund af 66 millioner

Brasiliansk politi har brugt mange timer på at tælle de mange kontanter, der blev fundet under en ransagning.

Brasiliansk politi har gjort et opsigtsvækkende fund af kontanter i en lejlighed i Salvador, der menes at have forbindelse til en tidligere minister.

Den tidligere minister, Geddel Vieira Lima, blev anholdt i juli i forbindelse med en omfattende sag om svindel i den statsejede bank Caixa Economica Federal.

Da politiet tirsdag ransagede lejligheden, fandt de så mange penge, at de måtte bruge syv pengeoptællingsmaskiner, da de skulle opgøre, hvor mange penge der var tale om.

I en skriftlig erklæring oplyser politiet, at man har fundet 33 millioner real, der svarer til mere end 66 millioner danske kroner.

Men da optællingen endnu ikke er slut, kan beløbet stige.

- På grund af omfanget af beløbet, som vi stadig mangler at optælle, så forventer vi, at det vil tage hele natten at tælle pengene, skriver politiet.

Pengene var opbevaret i tasker og papkasser.

Geddel Vieira Lima havde indtil sin anholdelse i juli en magtfuld post i embedsværket i den brasilianske præsident Michel Temers regering.

Lima har tidligere været kædet sammen med en skandalesag, der kostede den tidligere kulturminister posten.

Her skulle Lima have udnyttet sin magtfulde position til at tvinge et boligprojekt igennem, så han kunne få en bolig i et historisk og fredet område af Salvador.

/ritzau/AFP

Rohingya flygtninge i Bangladesh, lige efter de har krydset grænsen fra Myanmar ved Teknaf. 3. september 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mohammad Ponir Hossain.

Bangladesh: Myanmar lægger landminer mod flygtede muslimer

To regeringskilder oplyser, at Myanmar har lagt miner, efter at 125.000 muslimer er flygtet til Bangladesh.

Myndighederne i Myanmar har lagt landminer langs grænsen til Bangladesh i løbet af de seneste tre dage.

Det er tilsyneladende sket i et forsøg på at forhindre flygtede rohingya-muslimer i at vende tilbage til landet.

Det oplyser to regeringskilder fra Bangladesh.

Bangladesh vil onsdag formelt indgive en protest mod anlæggelsen af landminerne.

Det oplyser kilderne, der begge ønsker at være anonyme.

25. august gik Myanmars militærstyrker til angreb på muslimske oprørere i landet. Angrebene har kostet mindst 400 mennesker livet, og omkring 125.000 rohingya-muslimer er flygtet til Bangladesh.

Masseflugten har ført til massiv humanitær katastrofe i Bangladesh.

- Vores styrker har set tre eller fire grupper, der arbejdede i nærheden af pigtrådshegnet, hvor de puttede noget i jorden. Vi har siden fået bekræftet, at de lagde landminer, siger en af kilderne.

Manzurul Hassan Khan, der er grænsebetjent på Bangladesh-siden af grænsen, siger til nyhedsbureauet Reuters, at han hørte to eksplosioner tirsdag.

En dreng blev bragt til et hospital i Bangladesh, efter at han fået sprængt sit ene ben af. En anden dreng blev bragt til hospitalet med mindre skader, oplyser Manzurul Hassan Khan.

En af rohingya-muslimerne, der var til stede, da en anden sprængladning blev udløst mandag, har optaget det, der ligner en landmine på video.

To flygtninge siger til Reuters, at de har set militærstyrker fra Myanmar i området.

Det har ikke været muligt for Reuters at få bekræftet oplysningerne fra uafhængige kilder.

Hæren i Myanmar har ikke kommenteret eksplosionerne ved grænsen.

/ritzau/Reuters

Trumps aflysning af program for børn af illegale indvandrere var ikke nødvendig. De truer ingen, siger Obama. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Lamarque.

Obama: Trumps hårde besked til unge indvandrere er ond

Trumps aflysning af program for børn af illegale indvandrere var ikke nødvendig. De truer ingen, siger Obama.

Trump-regeringens beslutning om at tilbagekalde et program for illegale indvandres børn er "ond", "gør mere skade end gavn" og er "forkert.

Det skriver USA's tidligere præsident Barack Obama, efter præsident Donald Trump tidligere tirsdag meddelte, at Kongressen har et halvt år til at finde en løsning for de 800.000 børn af indvandrere, der risikerer deportation.

- Lad os tale lige ud: Handlingen i dag er er ikke legalt påkrævet, skriver Obama på Facebook.

- Det er en politisk beslutning og et moralsk spørgsmål.

- Ligegyldigt hvilke bekymringer eller beklagelser amerikanere måtte have om indvandring generelt, så burde vi ikke true fremtiden for denne gruppe af unge mennesker, der ikke er skyld i, at de er her, som ikke udgør nogen trussel, og som ikke tager noget væk fra resten af USA, skriver han.

De 800.00 unge omtales som dreamers. Det var dem, som et lovforslag var rettet mod i 2010, da Obama var præsident. Forslaget ville give dem legalt ophold i USA og sikre dem uddannelse og arbejde.

Men forslaget blev stoppet i Kongressen.

Obama besluttede derfor i 2012 på egen hånd at indføre et program, Daca, som gjorde det muligt for dem at uddanne sig i USA og arbejde. Men kun for to år ad gangen. Så skulle tilladelsen fornys igen for to år.

Det var det program, som Trump tirsdag meddelte, udløber i løbet af et halvt år, hvis ikke Kongressen kommer op med en anden løsning.

- Hvad nu, hvis vores børns lærer eller vores venlige nabo viser sig at være en dreamer, spørger Obama.

- Hvor formodes vi at sende hende hen. Til et land, som hun ikke kender, til et sprog, som hun måske ikke engang kender?

/ritzau/Reuters