Brasiliansk politi stormer kongressen - og bliver stoppet af politiet

Pensionsreform møder stor modstand i Brasilien. Politiet stormede tirsdag kongressen og endte i voldsomme sammenstød med sikkerhedsfolk.

Politifolk forsøger at storme glasdørene, men bliver mødt med tåregas af Kongressens eget politi. EPA/Joédson Alves Fold sammen
Læs mere
Foto: Joédson Alves

Politi ansat til at bevogte den brasilianske kongres brugte tåregas til at drive hundredevis af almindelige politibetjente tilbage, da de forsøgte at storme kongressen i protest mod et forslag til en pensionsreform, der blandt andet vil gå ud over dem. Det skriver Guardian.

Det skete, efter at detaljer i lovforslaget kom frem tirsdag. Reformforslaget, der er voldsomt upopulær, betyder bl.a., at pensionsalderen hæves 65 år. Brasilien har i mange år haft et meget generøst socialt system, hvor offentligt ansatte i gennemsnit arbejder til de er 54 år, og netop det generøse system er en den væsentligste årsag til Brasiliens store budgetunderskud.

Demonstranterne smadrede glasdøre i bygningen, før de blev drevet tilbage af kongressens egne betjente i et voldeligt sammenstød. Det sker på trods af, at den brasilianske præsident blødte op på lovforslaget tirsdag, skriver Reuters.

Det udvandede forslag har fået investorer til at tvivle på, om reformen kan sikre, at Brasilien når målet om at mindske et stort og voksende underskud på statsbudgettet. Præsidentens nye forslag betyder blandt andet at pensionsalder for politibetjente og en række andre offentligt ansatte kun hæves til 60 år i stedet for 65 år.

Demonstranterne brænder kister af i protest over pensionsreformen. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABIO POZZEBOM.

Der stod 27 føderale politiunioner bag tirsdagens protest. De siger, at lovforslaget ikke belønner den risiko, der er forbundet med politiarbejde.

Brasiliens finansminister siger ifølge Reuters, at ændringerne vil reducere besparelserne med mellem 20 og 25 procent i de næste ti år, og at han ikke forventer, at det bliver nødvendigt at ændre yderligere på lovforslaget.

Investorers bekymringer over det udvandede forslag og frygten for eventuelle forsinkelser har haft betyding for det brasilianske aktiemarked. Landets toneangivende aktie, Bovespa, faldt 0,3 procent tirsdag.

Derudover stemte det brasilianske underhus tirsdag om et forsøg på at lyn-gennemføre et andet lovforslag, der er en del af præsidentens forsøg på at modernisere arbejdsmarkedslovgivningen i landet. Dette lovforslag skal gøre arbejdskontrakter mere fleksible for at forbedre Brasiliens virksomhedsmiljø, skriver Guardian.