Brande nærmer sig Olympia

Omkring 50 dræbte i græske skovbrande, der måske er påsatte. Landet er i undtagelsestilstand og hjælp strømmer til fra mange lande. DineOrd: Er du på ferie i Grækenland? Skriv til os

Tragiske scener, da indbyggere finder udbrændte biler med familiemedlemmer ved landsbyen Artemida in Zacharo området i Peloponnes. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

Den græske premierminister, Costas Karamanlis, antyder, at de utallige brande, der lige nu hærger Grækanland måske er påsatte. Han mener, at udbrud af så mange brande "ikke kan været noget tilfælde,".

Landsbyer i nærheden af Olympia bliver nu evakueret. Olympia er den antikke by, hvor de første olympiske lege blev holdt.

Brandene, der især hærger den peloponnesiske halvø, har sat landet i undtagelsestilstand. Tre er anholdt mistænkt for ildspåsættelse. Deriblandt en 65-årig mand, der er sigtet for brandstiftelse og mord i forbindelse med en brand, der dræbte seks i Areopolis.

Rædselsscener udspiller sig mange steder, hvor indbyggere flygter fra deres huse, som de forgæves har søgt at redde. Blandt de tragiske ulykker, der har chokeret grækerne, er en mor, der brændte ihjel i sin bil sammen med sine fire børn. Hun døde mens de holdt om hinanden.

Familien var på flugt fra branden, da hun stødte ind i en brandbil og ikke kunne komme videre.

Omkring 9000 brandfolk med hjælp af 500 soldater, 1800 brandbiler, fly og helikoptere er sat ind i kampen.

Landet har bedt partnerne i EU om hjælp. EU-Kommissionen oplyste søndag, at den græske redningstjeneste forstærkes med 13 europæiske helikoptere og fly, der er udstyret med vandtanke til at bekæmpe skovbrande.

Frankrig sender fire fly, Spanien stiller med tre og Italien ét. Fra Norge kommer én helikopter, Holland sender to, mens Tyskland stiller med tre helikoptere. Frankrig og Cypern har sendt hver 60 brandfolk. Mandag ankommer yderligere fire fly fra Serbien.

Israel, Rumænien, Slovenien og Schweiz og Island har også tilbudt deres assistance.

Dusinvis af nye brande brød ud i løbet af lørdagen.

"Vi brænder levende," sagde en kvinde til græsk tv ifølge BBC. Hun er et billede på den frygt mange grækere oplever.

Den hastigt spredende ild fange mange, der blev overrasket over brandene. Dem, der for sent traf beslutningen om at flygte blev fanget i deres huse eller biler.

Mindst 39 er meldt dræbt i den værst ramte region omkring byen Zaharo på Peloponnes-halvøen.

DineOrd: Er du i Grækanland og har du været påvirket af brandene? Send os dine kommentarer evt. med billeder her.
Skriv til os